Waarom minimalisme?

Ik wilde graag eenvoudiger leven. Geen idee wat dat betekende, maar een hoop overbodige spullen wegdoen, leek me een goed begin. Het was tijdens het eerste jaar van mijn masteropleiding, een drukke tijd, en ik was op zoek naar rust en ruimte. Ruimte in mijn kleine studentenkamer, ruimte in mijn hoofd. Ik haalde mijn kasten leeg, zegde wat abonnementen op en besteedde het uitgespaarde geld aan een cursus yoga.

Het opruimen werkte kalmerend. Ik was al een beetje geobsedeerd door minimalisme vanwege fiets- en wandelvakanties, waarop ik zo min mogelijk gewicht wilde meezeulen. Ik maakte er een sport van om de inhoud van mijn fietstassen steeds te verminderen. Toen ik zestien was, fietste ik met vier fietstassen. Op mijn achttiende had ik aan twee voldoende en paste daar ook nog mijn tent bij. Ik vind het een fijn gevoel dat ik overal op de wereld vanuit die twee tassen kan leven.

Maar is dat thuis nou ook nodig? Waarom besluit iemand om zijn spullen weg te geven, zo min mogelijk nieuws te kopen en niet te genieten van alles wat voorhanden is?

d92cc-dsc01772

Geluk, vrijheid, duurzaamheid
Minimalisten leven vanuit het ‘less is more’-principe. Ze geven niet zomaar iets op, maar verwachten er iets voor terug. Dat werkt ongeveer zo:

  • Minimalisme maakt gelukkig. Het is geen wedstrijd om zo min mogelijk te bezitten en ook geen afwijzing van alle nuttige dingen die onze economie produceert. Het gaat over zelf nadenken wat je nodig hebt, in plaats van het je voor te laten schrijven door waarden, normen, media en de reclame-industrie. Spullen en verplichtingen koloniseren ongemerkt je aandacht en maken je afhankelijk. Als minimalist bewaak ik mijn onafhankelijkheid door zelf te kiezen voor wat me gelukkig maakt.
  • Minimalisme is bevrijdend. Spullen die je niet hebt, hoef je niet op te ruimen of schoon te maken. Voor spullen die je niet nodig hebt, hoef je geen overuren te draaien. Activiteiten die je laat schieten, houden je agenda overzichtelijk. Je kunt dan je tijd en aandacht besteden aan wat je echt belangrijk vindt. Ik woon bijvoorbeeld in een klein, niet zo bijzonder en goedkoop huis, waardoor ik geld en tijd heb om de natuur in te trekken.
  • Minimalisme is duurzaam. Het is een hele directe, eenvoudige en effectieve manier om iets tegen milieuvervuiling en massaproductie te doen. Het geld dat je bespaart op spullen die nutteloos zijn of snel kapot gaan, kun je besteden aan iets dat eerlijk geproduceerd is en lang meegaat. Vroeger ging ik voor goedkoop, nu heb ik minder moeite om te betalen voor kwaliteit.

Keuzes maken
Het lijkt om spullen te draaien, maar uiteindelijk gaat minimalisme over de vrijheid om bewuste keuzes te maken. Het is een leuk experiment: als ik eten, onderdak en kleding heb, wat heb ik dan nog nodig?

Advertenties

3 reacties op ‘Waarom minimalisme?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s