Waarom je beter slaapt in een tent

Het valt me op vakantie vaak op hoe heerlijk ik slaap. Waar ik thuis eerst een uur wakker lig, ben ik in mijn tent zo weg. Mijn dunne matje en het ontbreken van een kussen doen daar niets aan af.

Zo’n 20 tot 30% van de Nederlanders heeft slaapproblemen. Die kunnen meerdere oorzaken hebben: spanning, cafeïne of alcohol, laat eten, technologie en een tekort aan beweging. Vooral na een hectische dag op kantoor denderen je gedachten nog een paar uur voort, en terwijl je een wijntje neemt om eens even lekker op de bank met de laptop op schoot te ontspannen – tussendoor whatsapp je nog wat met je vrienden – houd je je hele systeem voor de gek. Buiten wordt het langzaam donker, dus gaan de lampen aan. In een gezonde wereld maakt je lichaam melatonine aan zodra het donker wordt, een hormoon waarvan je slaperig wordt. Dat gebeurt nu dus niet. In plaats van in ruststand te gaan, begin je ‘helemaal bij te komen’ en ben je twee uur later weer klaarwakker. Weg vermoeidheid. Dan kun je dus ook nog wel even die nieuwe schoenen bestellen.

DSC05572
Blij met mijn Vango-tent

Op reis gaat dat niet. Als het donker wordt, ja, dan is het dus donker. Je zit nog wat voor je tent, je ogen wennen al snel en je kunt evengoed nog veel zien, maar eigenlijk ben je te moe om nog iets te doen. Bij een klein lampje lees je een paar woorden, je loopt nog een rondje om warm te worden, je smartphone is allang leeg of je hebt toch geen internetverbinding. Zelfs piekeren is niet nodig, want behalve de vraag of je morgen een bakkerij tegenkomt, is er weinig om over te piekeren. Doordat je de hele dag in de buitenlucht bent geweest, zijn je spieren lekker moe en is je hoofd aardig leeg. Je lichaam heeft een soort oerritme aangenomen. Als je in je slaapzak kruipt, vallen je ogen vanzelf dicht.

Nu is dit geen pleidooi om mensen met slaapproblemen op kampeervakantie te sturen, maar eerder kritiek op onze onnatuurlijk manier van leven. Veel beeldscherm, weinig beweging, slechte voeding en veel stres zijn een soort norm geworden. Kamperen bevrijd je hier even van. Als ik na een heerlijke nacht (negen uur slaap!) door het zonlicht wakker word en mijn tent openrits, me fit en fris voel, besef ik me weer dat we er maar vreemde normen op nahouden.

De oplossing is dus niet om meer te kamperen (hoewel dat geen slecht idee is), maar om het reisritme mee naar huis te nemen. Inmiddels gaat twee uur voor het slapen de computer uit, beweeg ik nog wat en sla ik de avondsnack over. Kopje nachtrustthee, een kwartiertje mediteren om uit het piekerritme te komen en zo min mogelijk licht. Het enige dat nog ontbreekt is frisse boslucht en een weekendgevoel in de morgen! (Als iemand daar nog tips voor heeft?)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: