Capsule wardrobe (eenvoudige garderobe)

Een wat onkarakteristieke post vandaag. Ik moet me toch eens aan de wereld van de mode wagen. Wie mij kent, weet dat ik geen stijlicoon ben. Wie mij vaag kent, zou waarschijnlijk denken dat ik niks om kleding geef. Maar ik ben ook maar een vrouw. En dit is leuk, echt waar.

DSC06029 (1)Capsule wardrobe
Kleding is een van de belangrijkste symbolen van de consumptiemaatschappij. Het overheersende idee is dat we zoveel mogelijk kleding moeten hebben, zodat we niet misgrijpen en eindeloos kunnen variëren. We willen niet saai zijn. Ondertussen weten we nooit wat we moeten dragen, of doen we altijd hetzelfde aan omdat dat nou eenmaal zo lekker zit. Ongemerkt gaat er heel wat energie, geld en onvrede naar alle impulsaankopen die weggemoffeld op een of andere plank ligt. En die arme fabrieksarbeiders in Bangladesh maar werken zodat we de goedkope rotzooi kunnen blijven aanslepen.

De minimalistische kijk op kleding gaat er vanuit dat je niet zoveel nodig hebt, als het maar met elkaar combineert en voor verschillende gelegenheden gebruikt kan worden. Capsule wardrobe is de technische term. Zo’n garderobe bestaat uit een beperkte verzameling basisstukken van goede kwaliteit die je aanvult met seizoensitems. Een capsule bestaat meestal uit twintig of dertig stuks, exclusief tassen en andere accessoires.

Capsule wardrobes zijn een modieus verzet tegen de doorgedraaide modewereld. Het is populair omdat er veel creativiteit bij komt kijken. Vanuit een bepaalde kledingstijl, levensstijl of kleurenpalet word je gedwongen om kledingcombinaties te maken waarmee je de hele week uit de voeten kunt. Door de basisstukken is het simpel en sophisticated, een statement piece maakt het afwisselend en elegant, en de seizoensstukken houden het fashionable.

Uitdaging, overzicht
Natuurlijk gebruik ik alleen het woord ‘stijl’ om de mensen die niet van opruimen houden en aan een shopverslaving lijden over te halen. Voor mij zijn de uitdaging, het gemak van niet te veel spullen en overzicht het belangrijkste om overenthousiast aan de slag te gaan.

Met nul verstand van kleuren, en nog minder verstand van wat wel en niet combineert, trok ik al mijn kleding uit de kast. Ik zag al redelijk snel patronen: veel herfst- en aardetinten maar ook stormblauw, een jurk die ik nooit draag omdat ik er geen schoenen bij heb, een verwassen t-shirt die allang weg had gemoeten. Bij sommige kleding dacht ik: ja, hebben! Die gingen terug. En alles waar een ‘mwoa’ aan te pas kwam (dit is het moment om héél streng te zijn), mocht naar de kringloop of in de kledingcontainer. Vervolgens heb ik een paar nieuwe stukken en sieraden gekocht om het allemaal wat spannender en completer te maken.

Esprit
Esprit

Ik heb nu in mijn lente/zomercapsule:

 • 2 lange baggy spijkerbroeken
 • 1 korte spijkerbroek
 • 3 jurken (twee casual, één trendy)
 • 1 gebreide trui
 • 4 t-shirts
 • 2 longsleeves (waarvan één wollen)
 • 2 blousjes (één met korte en één met lange mouwen)
 • 3 overhemden (een jeansoverhemd, een geblokte en een fancy ding met een scheve rits)
 • 1 blazer (met driekwartmouw)
 • 3 paar schoenen (ja, schoenen doen ook mee!)

Mijn seizoensstukken voor de winter (2 lange spijkerbroeken, 2 vesten, 1 trui, 1 jurk, 1 blazer, laarzen) liggen in een rolkoffer onder mijn bed zodat mijn kast lekker overzichtelijk blijft. In september gaan de typische zomerstukken in de koffer. En alle sokken, ondergoed en hemdjes liggen in mandjes (als je toch aan het opruimen bent…).

Zelf doen: waar begin ik?
Je kunt een capsule wardrobe heel planmatig aanpakken door mood boards te maken en al je kleding rond een paar kleur- en stijlprincipes te ordenen. Op Into Mind (20 piece wardrobe) wordt dit uitgebreid uitgelegd. Een andere handige tip die ik tegen kwam, is om je kleding in dozen te stoppen en alleen die spullen terug in je kast te leggen die je ook echt draagt. Na twee maanden kan alles wat nog in de dozen zit (en wat je niet voor het andere seizoen nodig hebt) weg.

Of pak het zo aan:

 1. Beperk jezelf tot twintig of dertig kledingstukken. Dit dwingt je om keuzes te maken. Schrijf per type kledingstuk (broeken, shirts, overhemden) hoeveel er in je capsule mogen. Houd rekening met je levensstijl en hoe vaak je wilt wassen. Een voorwaarde voor mij was bijvoorbeeld dat ik, omdat ik veel fiets, iedere dag een schoon t-shirt of blouse aan wil. Omdat ik een keer in de week was, stonden de eerste zeven items al vast.
 2. Als je de aantallen hebt, zoek je er de kledingstukken bij. Haal alles uit de kast zodat je een goed overzicht hebt. Ik had een aantal regels opgesteld. Er moesten bijvoorbeeld tenminste één witte en twee zwarte t-shirts in mijn capsule zitten, en bij iedere jurk moet een jasje of overhemd passen dat ik er overheen kan dragen. Vraag jezelf af:
  • Voel ik me hier echt goed in?
  • Kan ik dit naar mijn werk/studie én in mijn vrije tijd aan?
  • Combineert het met minimaal twee andere items? (Jurken uitgezonderd.)
  • Welke schoenen passen hier bij?
  • Kan ik hier een overhemd of vest over dragen als ik het koud heb?
 3. Bepaal welke sleutelstukken nog ontbreken om de juiste kledingcombinaties te kunnen maken. Schrijf op wat je eventueel wilt kopen. Denk ook aan sieraden. Maar wacht nog even voor je het koopt!
 4. Doe alles wat je sowieso niet meer wilt dragen direct weg. Leg de kleding waarover je nog twijfelt op een aparte stapel.
 5. Begin het experiment! Hang je capsulekleding aan hangers met de haak omgedraaid (Volgens de Kon Mari-methode: voorbeeld). Als je een kledingstuk gedragen hebt, hang je de hanger weer normaal terug. Zo kun je precies bijhouden wat je wel en niet gebruikt. Let op wat je vaak draagt, waarom je dat vaak draagt en wat je steeds mist. Bij de kleding die je niet of nauwelijks draagt, kun je je afvragen waar dat aan ligt. De jurk die ik nooit droeg omdat ik er geen schoenen bij had, wilde ik wel graag houden. Dat betekent dat ik op zoek moet naar nieuwe schoenen. Schrijf alles wat ontbreekt op de aankooplijst die je in stap 3 hebt gemaakt.
 6. Optimaliseer. Maak een definitieve beslissing over de stapel ‘twijfelkleding’. Doe het weg, of neem het op in je capsule. Werp een kritische blik op je aankooplijst: wat heb je nog nodig om je capsule compleet te maken? De schoenen die ik uiteindelijk kocht, passen ook bij alle andere jurken en broeken in mijn garderobe.

Steeds als je je seizoensstukken omwisselt (ieder kwartaal, ieder halfjaar), kun je je capsule bijschaven. Zo blijft het verfrissend maar minimalistisch.

Maar dan gaan we dus nieuwe spullen kopen?
Ja. In eerste instantie ging dat tegen al mijn principes in: kleding wegdoen om nieuwe te kopen. Ik heb mezelf een paar jaar lang de regel opgelegd dat ik niets nieuws mocht voordat het oude op was. Dat werkte averechts omdat ik me niet goed voelde in mij kleding of het nergens bij paste, waardoor ik juist impulsaankopen deed om me beter te voelen (ja, zelfs ik ben daar gevoelig voor). Het werkt beter om te kopen wat je écht nodig hebt, zodat je het ook draagt. Op de lange termijn is dat duurzamer en bevredigender. Voor mijn nieuwe capsule heb ik vijf nieuwe stukken gekocht.

Icebreaker Women's Tech
Icebreaker Women’s Tech

Smokkelen
Het moet natuurlijk wel praktisch blijven. Er hangen nu 22 kledingstukken in mijn kast, maar dat betekent niet dat ik er maar 22 heb. Ik smokkel een beetje. Hemdjes (4x) reken ik niet mee omdat ik die meestal niet als losse kledingstukken draag, maar als extra laag tegen kou. Daarnaast heb ik ook een wollen sjaal die ik als vest gebruik en onder mijn bed ligt een goedgevulde koffer met outdoor- en fietskleding. Het weer in Nederland is veranderlijk, dus aan de kapstok hangen drie jassen. En dan heb ik nog wandelschoenen, fietsschoenen en teenslippers. Al met al dus nog behoorlijk wat.

Conclusie: beperking = luxe
Ik zal wel nooit echt modieus worden, maar het wordt steeds makkelijker om iets aan te trekken waar ik me goed in voel. Wat ik de afgelopen maanden ontdekt heb: door na te denken over wat wel en niet in je kast thuishoort, besteed je meer aandacht aan je kleding zonder dat het nodeloos ingewikkeld wordt. En je kunt in één oogopslag zien wat je nog nodig heb. Het lijkt misschien een beperking, maar het voelt eigenlijk heel luxe.

Advertenties

5 reacties op ‘Capsule wardrobe (eenvoudige garderobe)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s