De eenvoudige garderobe

Een wat onkarakteristieke post vandaag, maar ik moet me toch maar eens aan de wereld van de mode wagen. Wie mij kent, weet dat ik niet bepaald een stijlicoon ben. Toch vind ik kleding stiekem best interessant. Ik wil er ook gewoon leuk uitzien, alleen niet onnodig veel kopen of er te veel tijd aan kwijt zijn. Dat klinkt onmogelijk maar is het niet! Ik heb ontdekt dat je met zo’n twintig kledingstukken al een heel eind komt. Onzin, of een leuke uitdaging?

DSC06029 (1)Capsule wardrobe
Het overheersende idee is dat we zoveel mogelijk kleding moeten hebben, zodat we niet misgrijpen en eindeloos kunnen variëren. We willen niet saai zijn. Ondertussen weten we nooit wat we moeten dragen, of doen we altijd hetzelfde aan omdat dat nou eenmaal zo lekker zit. Ongemerkt gaat er heel wat energie, geld en onvrede naar alle impulsaankopen die weggemoffeld op een of andere plank ligt. En die arme fabrieksarbeiders in Bangladesh maar werken zodat we de goedkope rotzooi kunnen blijven aanslepen.

De minimalistische kijk op kleding is veel spannender. Die gaat er niet per se vanuit dat je zo min mogelijk moet bezitten, maar dat je nadenkt over wat je echt wilt dragen. Op Youtube zijn inspirerende filmpjes te vinden over zogenaamde capsule wardrobes (TEDx-filmpje): een beperkte verzameling basisitems van goede kwaliteit die je aanvult met seizoensitems. Zo’n capsule bestaat meestal uit twintig of dertig stuks – exclusief tassen en andere accessoires – zodat je gedwongen wordt om keuzes te maken.

Nu hoor ik je denken: Wat the fuck?! Ik heb alleen al twintig shirtjes! Hoe harder je dat denkt, hoe leuker het wordt. Stel je voor dat je maar twintig kledingstukken mag bezitten. Wat wil je dan echt graag houden? En welk onmisbaar item ontbreekt er nog? Door jezelf deze vragen te stellen, moet je wel creatief zijn en aandacht besteden aan je persoonlijke stijl.

Ja, hebben!
Natuurlijk schrijf ik alleen ‘persoonlijke stijl’ om de mensen die niet van opruimen houden en aan een shopverslaving lijden over te halen om dit toch eens te proberen. Voor mij waren de woorden ‘uitdaging’ en ‘ruimte’ al genoeg om overenthousiast aan de slag te gaan. Met nul verstand van kleuren, en nog minder verstand van wat wel en niet combineert, heb ik al mijn kleding uit de kast getrokken. Ik zag al redelijk snel patronen: veel herfst- en aardetinten maar ook stormblauw, een jurk die ik nooit draag omdat ik er geen schoenen bij heb, een verwassen t-shirt die allang weg had gemoeten. Bij sommige kleding dacht ik: ja, hebben! Die gingen terug. En alles waar een ‘mwoa, kweetniet’ aan te pas kwam (dit is het moment om héél streng te zijn), mocht naar de kringloop of in de kledingcontainer. Vervolgens heb ik een paar nieuwe stukken en sieraden gekocht om het allemaal wat spannender en completer te maken.

Esprit
Esprit

Ik heb nu in mijn lente/zomercapsule:

 • 2 lange baggy spijkerbroeken
 • 1 korte spijkerbroek
 • 3 jurken (twee casual, één trendy)
 • 1 gebreide trui
 • 4 t-shirts
 • 2 longsleeves (waarvan één wollen)
 • 2 blousjes (één met korte en één met lange mouwen)
 • 3 overhemden (een jeansoverhemd, een geblokte en een fancy ding met een scheve rits)
 • 1 blazer (met driekwartmouw)
 • 3 paar schoenen (ja, schoenen doen ook mee!)

Mijn seizoensstukken voor de winter (2 lange spijkerbroeken, 2 vesten, 1 trui, 1 jurk, 1 blazer, laarzen) liggen in een rolkoffer onder mijn bed zodat mijn kast lekker overzichtelijk blijft. In september gaan de typische zomerstukken in de koffer. En alle sokken, ondergoed en hemdjes liggen in mandjes (als je toch aan het opruimen bent…).

Zelf doen: waar begin ik?
Je kunt een capsule wardrobe heel planmatig aanpakken door mood boards te maken en al je kleding rond een paar kleur- en stijlprincipes te ordenen. Op Into Mind (20 piece wardrobe) wordt dit uitgebreid uitgelegd. Een andere handige tip die ik tegen kwam, is om je kleding in dozen te stoppen en alleen die spullen terug in je kast te leggen die je ook echt draagt. Na twee maanden kan alles wat nog in de dozen zit (en wat je niet voor het andere seizoen nodig hebt) weg.

Of pak het zo aan:

 1. Beperk jezelf tot twintig of dertig kledingstukken. Dit dwingt je om bewuste keuzes te maken. Schrijf per type kledingstuk (broeken, shirts, overhemden) hoeveel er in je capsule mogen. Houd rekening met je levensstijl en hoe vaak je wilt wassen. Een voorwaarde voor mij was bijvoorbeeld dat ik, omdat ik veel fiets, iedere dag een schoon t-shirt of blouse aan wil. Omdat ik een keer in de week was, stonden de eerste zeven items al vast.
 2. Als je de aantallen hebt, zoek je er de kledingstukken bij. Haal alles uit de kast zodat je een goed overzicht hebt. Ik had een aantal regels opgesteld. Er moesten bijvoorbeeld tenminste één witte en twee zwarte t-shirts in mijn capsule zitten, en bij iedere jurk moet een jasje of overhemd passen dat ik er overheen kan dragen. Vraag jezelf af:
  • Voel ik me hier echt goed in?
  • Kan ik dit naar mijn werk/studie én in mijn vrije tijd aan?
  • Combineert het met minimaal twee andere items? (Jurken uitgezonderd.)
  • Welke schoenen passen hier bij?
  • Kan ik hier een overhemd of vest over dragen als ik het koud heb?
 3. Bepaal welke sleutelstukken nog ontbreken om de juiste kledingcombinaties te kunnen maken. Schrijf op wat je eventueel wilt kopen. Denk ook aan sieraden. Maar wacht nog even voor je het aanschaft!
 4. Doe alles wat je sowieso niet meer wilt dragen direct weg. Leg de kleding waarover je nog twijfelt op een aparte stapel.
 5. Begin het experiment! Hang je capsulekleding aan hangers met de haak omgedraaid (Volgens de Kon Mari-methode: voorbeeld). Als je een kledingstuk gedragen hebt, hang je de hanger weer normaal terug. Zo kun je precies bijhouden wat je wel en niet gebruikt. Let op wat je vaak draagt, waarom je dat vaak draagt en wat je steeds mist. Bij de kleding die je niet of nauwelijks draagt, kun je je afvragen waar dat aan ligt. De jurk die ik nooit droeg omdat ik er geen schoenen bij had, wilde ik wel graag houden. Dat betekent dat ik op zoek moet naar nieuwe schoenen. Schrijf alles wat ontbreekt op de aankooplijst die je in stap 3 hebt gemaakt.
 6. Optimaliseer. Maak een definitieve beslissing over de stapel ‘twijfelkleding’. Doe het weg, of neem het op in je capsule. Werp een kritische blik op je aankooplijst: wat heb je nog nodig om je capsule compleet te maken? De schoenen die ik uiteindelijk kocht, passen ook bij alle andere jurken en broeken in mijn garderobe.

Iedere keer wanneer je je seizoensstukken omwisselt (ieder kwartaal, ieder halfjaar), kun je je capsule opnieuw evalueren en bijschaven. Zo blijft het verfrissend maar minimalistisch.

Maar dan gaan we dus nieuwe spullen kopen?
Ja. In eerste instantie ging dat tegen al mijn principes in: kleding wegdoen om nieuwe te kopen. Ik heb mezelf een paar jaar lang de regel opgelegd dat ik niets nieuws mocht voordat het oude volledig was afgedragen. Dat werkte averechts omdat ik me niet goed voelde in mij kleding of het nergens bij paste, waardoor ik juist impulsaankopen deed om me beter te voelen (ja, zelfs ik ben daar gevoelig voor). Het werkt beter om te kopen wat je écht nodig hebt, zodat je het ook draagt. Op de lange termijn is dat duurzamer en bevredigender. Voor mijn nieuwe capsule heb ik vijf nieuwe items gekocht.

Icebreaker Women's Tech
Icebreaker Women’s Tech

Smokkelen
Het moet natuurlijk wel praktisch blijven. Er hangen nu 22 kledingstukken in mijn kast, maar dat betekent niet dat ik er maar 22 heb. Ik smokkel een beetje. Hemdjes (4x) reken ik niet mee omdat ik die meestal niet als losse kledingstukken draag, maar als extra laag tegen kou. Daarnaast heb ik ook een wollen sjaal die ik als vest gebruik en onder mijn bed ligt een goedgevulde koffer met outdoor- en fietskleding. Het weer in Nederland is veranderlijk, dus aan de kapstok hangen drie jassen. En dan heb ik nog wandelschoenen, fietsschoenen en teenslippers (die ik alleen op vakantie en naar de sauna draag). Al met al dus nog behoorlijk wat. Maar netjes en overzichtelijk opgeborgen, dat dan weer wel. ;)

Conclusie: beperking = luxe
Ik zal wel nooit echt modieus worden, maar het wordt steeds makkelijker om iets aan te trekken waar ik me goed in voel. Wat ik de afgelopen maanden ontdekt heb: door na te denken over wat wel en niet in je kast thuishoort, besteed je meer aandacht aan je kleding zonder dat het nodeloos ingewikkeld wordt. En je kunt in één oogopslag zien wat je nog nodig heb. Het lijkt misschien een beperking, maar het voelt eigenlijk heel luxe.

Advertenties

4 reacties op ‘De eenvoudige garderobe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s