Reisspullenfilosofie: werkt dat thuis ook?

20131119_110253Een wat luchtigere post vandaag, omdat de zon schijnt, het weekend is. Een kijkje in de minimalistische keuken.

Als ik op reis ga, denk ik steeds weer: holy shit, alles wat ik nodig heb past gewoon in deze tassen. Ik kan koken, slapen, lezen en schrijven, wassen, schone kleding aantrekken en mezelf warm houden. Zonder het gevoel te hebben dat ik wat tekortkom. Waarom heb ik thuis dan zoveel zooi?

Natuurlijk zijn de standaarden op reis lager (een week niet douchen is oké) en is het soms wat behelpen (een badhanddoek is toch fijner dan een sporthanddoek). Maar toch. Het verschil tussen een rugzak en drie kasten is wel erg groot. Tijd om de inhoud van mijn tassen (Uitrusting) eens aan mijn inboedel te spiegelen. Hieronder een aantal bevindingen.

Messen
Dit was mijn grootste eye-opener. In mijn fietstas zit één mes: een simpele roestvrijstalen Homeij Skilled met een lemmet van 19 cm. Hiermee kan ik alles snijden, schillen en smeren. Ik was ooit verknocht aan mijn kleine Victorinox, met nog tien tools zoals een blikopener en een nagelvijl, maar het mes is te klein om lekker mee te kunnen werken. De Homeij kan alles aan.

Als ik thuis in mijn bestekla kijk, loopt de teller snel op: vlees- en groentenmessen, een verzameling aardappelschilmesjes, gekartelde broodmessen, ‘gewone’ messen voor avondeten en om brood te smeren, steakmessen. Maar ik gebruik er maar drie! Opruimen dus? Mwoa, ik denk dat mijn huisgenoten niet blij zijn als ik onze bestekla naar de Kringloop breng.

Keuken

Pannen
Nog zo’n keukenvoorwerp. Op vakantie heb ik twee pannen (0,5 L) en een koekenpan (15cm doorsnee). Ze zijn relatief klein, wat niet ideaal is. Daarom neem ik ook wel eens één grote pan (2,5 L) met een koekenpandeksel mee. In Den Haag gebruikten we er vier: een grote en kleine wok, en een grote en kleine pan met deksel. Nu ik nieuwe huisgenoten heb, heb ik weer een kast vol. Maar heb ik er nog steeds niet meer dan vier nodig. Ik maak vaak eenpansgerechten (stew, curry, groenteomelets, wokgerechten) zonder koolhydraten zoals rijst of pasta (ik eet al genoeg brood). Dus dat verklaart een hoop.

Het verschil met op reis zit ‘m in de grootte van de pannen. Thuis kan ik extra porties in de vriezer kwijt, dus kook ik altijd meer. Op vakantie is dat niet nodig.

Kleding
Afhankelijk van de reis heb ik doorgaans drie t-shirts, twee broeken en een trui mee. In Australië heb ik hier drie maanden op geleefd. Maar Australië is warm en droog, dus dat is niet echt een eerlijke vergelijking. En thuis? Ik heb nog maar 22 stuks in de kast hangen (inclusief schoenen). Om het praktisch te houden, is dat op nu voor mij wel het minimum. Op reis stel ik namelijk veel lagere eisen aan mijn kleding. Ik draag merinowol, dat niet gaat stinken. Ik spoel mijn fietsshirt ‘s avonds uit zodat ze weer een dag mee kunnen, en ik heb niets bijzonders nodig voor werk of speciale gelegenheden. Wat ik wel van mijn fietsgarderobe geleerd heb: merinowol werkt ook prima voor thuis.

DSC06134Boeken
Als ik voor langere tijd wegga, neem ik mijn tablet mee. Op de e-reader-app staan genoeg boeken om een jaar weg te blijven. Toch koop ik onderweg vaak nog papieren exemplaren omdat ik plotseling de inspiratie krijg om iets ongeplands te lezen, of omdat het gewoon lekkerder vasthoudt. Thuis gaat dat ook zo. Zolang de boeken zich niet opstapelen, vind ik dat geen probleem. Meestal koop ik ze tweedehands, en geef ik ze daarna weer weg.

Hoeveel heb ik er nu? Ja, toch wel… 30 (en waarschijnlijk nog zo’n aantal bij mijn ouders). Ik moet er niet aan denken om die allemaal mee te slepen op vakantie.

Schoonmaken
Op reis gebruik ik maar één soort zeep: shampoo. Hier was ik mijn haar, mezelf, mijn pannen en mijn kleding mee. Gewone shampoo ontvet redelijk goed. Thuis vind ik het toch wat ver gaan om shampoo in de wasmachine te gieten. Dit is wel een interessant alternatief: 40 dingen die je met baking soda kunt doen. Schijnt een ouderwets wondermiddel te zijn waar je alles mee schoon kunt krijgen. Ik heb het nog niet geprobeerd, omdat ik sowieso weinig schoonmaakmiddelen heb: waspoeder, afwasmiddel, citronella. Dat was het wel.

Toiletartikelen
Deze afdeling is al tot in de puntjes geoptimaliseerd. Ik gebruik thuis precies hetzelfde als op vakantie. Ik heb een etui waar alles in past. Alleen heb ik thuis ook een grote fles shampoo en scrubgel in de douche staan. Niets meer aan doen.

Toilettas

Eindscore
De reisspullenfilosfie domineert mijn ‘gewone’ leven al behoorlijk. Kom ik op een punt waarop het gewoon niet mogelijk is om nóg verder de minimaliseren? Nee toch? Het bijzondere is dat mijn reisuitrusting nu de meeste ruimte in mijn kast inneemt. Eigenlijk heb ik twee complete huishoudens: één voor thuis en één voor onderweg. Die twee samenbrengen, daar ligt waarschijnlijk de grootste winst.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s