Snelcursus survival

Zo simpel als in dit filmpje kan het dus zijn:

 

Of nouja, simpel. Je moet er wel heel wat geduld, spierkracht, doorzettingsvermogen, kennis en kunde voor hebben. Ik kreeg dit weekend amper een vuur aan. En ik hoefde niet eens moeilijk te doen met een stokje en bijna onmogelijk te genereren wrijving. Ik mocht gewoon mijn fire steel gebruiken. Ook hoefde ik me geen weg door een tropisch regenwoud te kappen. In een Brabantse bospostzegel spande ik mijn paracord tussen twee bomen en hing er een zeiltje over. Matje eronder, slaapzak uitrollen, klaar. Voor die items heb ik dan wel zo’n 350 euro neergeteld, maar hé, ik ga geen lemen hut bouwen voor één nacht.

Firesteel
Firesteel

Het filmpje geeft een intensieve cursus survival in een paar minuten. Ik heb besloten het wat grondiger aan te pakken met een survivaltraining van zeven maanden. Iedere maand een weekend. In ieder geval genoeg om lekker veel te oefenen! Want in theorie weet ik het allemaal wel, maar ik kan er nog niks van. En: survival is niet hetzelfde als buitensport! Ik moet mijn tent, spiritusbrander, donsjas en superlichtgewicht-maar-veel-te-fragiele-wandelbroek maar een paar maanden in de kast laten liggen. Omschakelen naar tarp, outdoor cooking, bushcraftmes en bijl. En dus eindelijk eens leren om een fatsoenlijk vuur te bouwen. :)

Het leukste wat ik geleerd heb, is dan toch weer wel een beetje theoretisch. De basis van survival blijkt:

  1. inzicht in situaties, wat betekent dat je scherp – vaak anders – naar je omgeving moet kijken en;
  2. keuzes durven maken en durven handelen.

De best mogelijke beslissing in het moment te maken. Dat is wat je stiekem leert in zo’n cursus, tussen het hakken, fikkie stoken, koukleumen en knopen leggen door. Ook handig in het dagelijks leven.

Advertenties

4 reacties op ‘Snelcursus survival

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s