Wijze minimalistische lessen: wat ik deze maand gekocht heb

Mijn kast raakt vol. Dat is beangstigend voor een minimalist. Toch wil ik mijn nieuwe spulletjes graag aan iedereen laten zien. Vol trots. Ik ben ook maar een mens. En ik stap niet van mijn geloof af. Afhankelijk van hoe je de minimalistische bijbel interpreteert, kun je veel maken. Lees hieronder maar.

Nieuwe aankopen: Columbia Bugaboot Dames | Vargo Windscherm voor spiritusbrander | Fiskars X7 Bijl | Nordisk Liner Fleece
Nieuwe aankopen: Columbia Bugaboot Dames | Vargo Windscherm voor spiritusbrander | Fiskars X7 Bijl | Nordisk Fleece Liner

Gevoerde waterdichte winterlaarzen
Laat die winter maar komen. Jarenlang heb ik mensen die snowboots kochten uitgelachen – het wordt toch nooit echt koud in Nederland – en nu heb ik ze zelf. Mooie leren laarzen met omni heat technology (warmevoetentechnologie) en een decoratief bontrandje. Ik ga ze echt gebruiken. Mijn agenda zegt dat ik negen weekenden buiten ben deze winter. En in februari ga ik bushcraften in Noorwegen. Minimalisme is investeren in degelijke spullen, niet meedoen aan de wegwerpmaatschappij. Ik houd van koude landen, van sneeuw en van wandelen, dus ik verwacht dat deze investering zich wel terugbetaalt (voor zover je geld kunt verdienen met koude landen, sneeuw en wandelen).

Kilometers paracord
Om een tarp op te spannen. Dit stond op de paklijst voor mijn survivalcursus. Sindsdien ben ik de hele dag aan het knopen. Ik kan me geen minimalistischere hobby voorstellen. Geef me een meter touw en ik ben uren zoet.

Knopen
Knopen

Fleecezak
In plaats van een winterslaapzak heb ik een upgrade voor mijn slaapzak gekocht. +5 graden. Met al dat winterkamperen moet ik mezelf op één of andere manier warmhouden. Dit is een bewuste minimalistische keuze: ik wil geen € 300 uitgeven aan nieuwe slaapzak terwijl ik al een goede heb.

Bijl
Oké, deze is op geen enkele manier te verantwoorden. In een flat in Amsterdam heb je geen bijl nodig (hoop ik). Dit is typisch zo’n ‘ooit-komt-hij-misschien-van-pas-gereedschap’ waar iedere minimalist een fobie voor heeft. Maar hij ziet er wel cool uit. Toch? Stond ook op de paklijst voor mijn survivalcursus. Ik weet het nog niet…ga ik deze echt gebruiken?

Windscherm
Kijk eens wat een verschil in volume. :) Dit windscherm kan om mijn spiritusbrander, pan erop en klaar. Scheelt een hoop ruimte en gewicht. Outdoorspullen worden steeds lichter, kleiner en duurder. Je kunt je de schuldensanering in kopen aan het downsizen van je uitrusting. Normaal koop ik pas iets nieuws als het oude kapot is, maar nu werd ik gedwongen. Mijn vader wilde zijn spiritusbrander (die hij één keer per jaar gebruikt) terug. Gelukkig was dit windscherm maar € 15. Dat van die schuldensanering valt dus wel mee.

Trangia brander en pannen (links) en Vargo windscherm (rechts) waar een brander in en een pannetje op kan.
Trangia brander en pannen (links) en het minimalistische Vargo windscherm (rechts) waar een brander in en een pannetje op kan.

Maansteen
Een minuscule steen aan een hanger heeft me € 25 gekost. Een emotionele aankoop (want ik was in Den Haag en de lieve mevrouw in het magischedingenwinkeltje keek alsof ik me door deze aankoop nooit meer hetzelfde zou voelen). Ja, daar ben ik gevoelig voor. Ik heb nu wel een mooie witte steen met zwarte spikkels. Die een coole naam heeft. En ik voel de magie, dus misschien werkt het ook nog.

Conclusie
Zes nieuwe spullen erin (en een spiritusbrander eruit). En de wijze lessen?

  • Koop duurzame, degelijke spullen. Goedkoper lijkt misschien minimalistischer, maar op de lange termijn ben je meer geld kwijt (omdat je het regelmatig moet vervangen) en zadel je de wereld met een hoop onnodig afval op.
  • Vervang een groot item voor een kleiner item dat dezelfde functie heeft (maar alleen als het oude kapot is of je vader het terugclaimt).
  • Kijk of je bestaande spullen kunt upgraden in plaats van nieuwe te kopen.
  • Voorkom een kast die vol onnodig gereedschap ligt dat je misschien ooit nog wel eens nodig hebt. Koop het pas op het moment dat je het gaat gebruiken, of leen/huur het.
  • Koop geen bijl als je in Amsterdam woont.
  • Houd magie levend door van lieve vrouwen in wazige winkeltjes af en toe een beetje geluk te kopen. Nee, dat is niet minimalistisch. Wel leuk.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s