Over Dromen I

DSC06364Midwinter en kerst zijn achter de rug, dus het is tijd om nieuwe plannen te maken! Maak je borst maar nat voor een paar gewetensvolle vragen en mijn slaapverwekkende maand-tot-maandplanning.

Maar eerst een korte terugblik. Want wat een rotzooi heb ik er van gemaakt dit jaar. Het was nogal stormachtig. Bladeren, takken en kluiten aarde liggen nog her en der verspreid. Af en toe veeg ik wat weg, maar ze blijven vallen. 2015 was voller met twijfel, angst, vastberadenheid en blijheid dan een gemiddeld jaar. Ik heb heel wat hoge pieken beklommen, om vervolgens weer in diepe dalen te donderen.

Hoog tijd dus om weer één en ander op orde te brengen. Daarom krijgt 2016 een thema. Geen goede voornemens of vage wensen deze keer, maar een kleine verandering van richting.

Het zal je waarschijnlijk niet echt verbazen: dat thema is buitenleven.

Als ik naar het nieuws kijk, lijken vrede of vriendelijkheid een beter thema. Maar buitenleven betekent voor mij meer dan alleen fietsen en van de zon genieten. Het is een protest tegen ons drukke, materialistische, competitieve bestaan die er voor zorgt dat mensen in de eerste plaats ontevreden worden. Geen symptoombestrijding, maar een alternatief voor een gezondere wereld. Mijn spirituele helft hoopt nog steeds dat er ergens een collectief bewustzijn is die geïnspireerd raakt door deze schijnbaar kansloze tegenbeweging en zo groot wordt dat hij de wereld overspoelt. Ofzo. Ik heb er in ieder geval goede bedoelingen mee.

Het begint in januari en februari met reizen, studeren en schrijven. Een stapel boeken over leven en de natuur schreeuwt om aandacht, mijn smartphone heeft me verlaten en mijn wandelschoenen staan te trappelen van ongeduld. Ik ga twee maanden de kluizenaar uithangen, buitenleefskills oefenen en een boek schrijven. Fictie met een praktische inslag. Maar dat moet nog groeien. Als je niets van me ziet of hoort, komt dat dus omdat ik me ergens heb opgesloten.

Boeken_natuur
De literatuurlijst voor januari en februari

En daarna weer plichtsgetrouw aan het werk. Een dag minder, zodat ik naast die verslavende zekerheid nog wat tijd overhoud om te leven. Daar hoort ook ‘anders’ wonen bij. Stoppen met zeuren over drukke, anonieme steden waar de muren op me afkomen en op zoek naar een klein onderkomen in een groene, vriendelijke omgeving. Op fietsafstand van kantoor. Maar hoe ik dat in de praktijk ga brengen? Dat ga ik in maart en april uitproberen, ‘proefwonen’, kamperen in eigen land. Buitenzijn met het dagelijks leven combineren. Ik wil onderzoeken of die nieuwe balans werkt.

Misschien wordt mei dan een keerpunt. Huurtechnisch gezien is ‘terug de polder in’ vanaf dat moment een realistische optie. Ook de survivalopleiding loopt af. Misschien ben ik het tegen die tijd wel helemaal zat om onder een stuk plastic te slapen en het continu koud te hebben. Maar voor het geval dat niet zo is, ligt mijn nieuwe cursuswensenlijstje al klaar.

401279_214784418603873_669230821_nIn juni heb ik dan met een beetje geluk de ‘waar ga ik wonen’-knoop doorgehakt en heeft mijn zoektocht me stapels levensfilosofische schrijfsels opgeleverd. Dan moet dat boek af zijn, pin me daar maar op vast. Zodat ik met een opgeruimd gevoel de zomer in kan en buitenleven bijna vanzelf gaat.

Ik geef toe, het is geen wereldschokkend plan. Alleen maar een intentie met een paar concrete acties (sorry voor de ambtenarentaal) om het moraal hoog te houden.

Ben ik de enige die hier zijn hele kerstweekend mee verdoet? Of hebben jullie ook plannen? Wat voor jaar wordt 2016?

Ik krijg weer zin om te experimenteren, maar het is niet makkelijk om 2015 af te sluiten. Ik moet het nu alleen doen, en al mijn ideeën voelen als een slap aftreksel van die van Tim. Met een vermanend ‘denk nou eens voor jezelf, Mieke’, probeer ik mijn eigen keuzes te maken.

Twee thema’s dus, eigenlijk: buitenleven, op mijn manier.

Ik wens jullie een onvoorspelbaar, inspirerend en gelukkig nieuwjaar!

 

Advertenties

4 reacties op ‘Over Dromen I

 1. Hoi Mieke,

  Gelukkig is het nieuwe jaar meestal onvoorspelbaar, maar geluk en avontuur mogen er wel in voorkomen.

  Dit weekend in de Volkskrant Magazine een artikel over boomhutten e.d. De huisjes die getoond werden leken mij echt iets voor jou! http://www.volkskrant.nl/reizen/terug-naar-de-natuur-in-een-hutje-op-de-hei~a4215068/
  Mocht je geen Volkskrant hebben, dan maandag maar even naar de bibliotheek.

  Ik heb maar één goed voornemen! Ik ben nogal een magneet als het gaat om werk naar mij toe te zuigen. Daardoor heb ik het eigenlijk altijd altijd te druk! Dat moet minder, want er moet ook eens tijd overblijven voor rust met een goed boek! Lekkere simpele opdracht :) . Nu nog uitvoeren. Dat is aan mijzelf werken, de magneet op een lager pitje!

  groet,

  1. Bedankt voor de tip! Ik zal m’n ouders eens vragen, die hebben de Volkskrant.
   Minder moeten is een goed voornemen. Zou ik een voorbeeld aan kunnen nemen… ;)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s