Over Dromen II

Heb jij je passie al gevonden? Ik niet. Die grote onbereikbare droom waar ik mijn hele leven omheen wilde bouwen, blijkt niet te bestaan. En ja, ik geloofde daar echt in. Dus nu maak ik net zo’n deceptie door als toen mijn ouders vertelden dat Sinterklaas niet bestond.

Nee, zo schokkend is het niet. Het is juist heel (heel, heel, héél) bevrijdend. Hoe ik die doorbraak bereikt heb? Een maand vakantie helpt, ‘volwassen’ worden helpt en ik werk aan mijn levensstijlplan.

Levensstijlplan
Dat laatste klinkt alsof het rechtstreeks uit het Grote Managementboek komt. Maar het is niet meer dan op een rijtje zetten wat je belangrijk vindt. Het begrip komt van blogger Jelle Hermus, inclusief een uitgebreide handleiding om er één te maken. In principe draait het om twee eenvoudige vragen: wat voor leven wil ik? En welke stappen moet ik nemen om daar te komen?

Om je een idee te geven:

Wat voor leven wil ik?
DSC06228Liefst zoiets:

  • naar buiten, bewegen, eenvoud en aandacht;
  • me met gelijkgestemden verbinden;
  • en een goede balans tussen zekerheid en vrijheid.

Een heerlijk vage verzameling van uitgeholde begrippen. Daarom is de tweede vraag bedacht.

Hoe dan?
Voor mij geldt in de eerste plaats dat ik keuzes moet maken. Als ik meer naar buiten wil, moet ik selectiever zijn met mijn hobby’s. En als ik vrijer wil zijn, moet ik de manier waarop ik werk, woon en mezelf conditioneer (lees: denk) aanpassen. Me verbinden met anderen doe ik meestal via outdooractiviteiten, schrijven en muziek maken.

Als ik dat samenvat, kom ik tot een soort afvinklijst. Het zijn niet echt hele grote dingen. Eerder kleine verschuivingen of intensivering van aandacht:

Levensstijlplannen

Dus nu staat je leven vast?
Het is niet de bedoeling om je leven vast te zetten of je eigen koninkrijk te bouwen. Zelfs als je dat zou willen, is het redelijk kansloos. Want natuurlijk is zekerheid ook maar relatief (zeggen ze), moet je geld verdienen, rekening houden met andere mensen en je enigszins aan de maatschappij aanpassen. Wat wel de bedoeling is, is dat je bepaalt waar je je tijd en geld aan uit wilt geven en dat ook gaat doen. Je ideale leven gaat zich dan langzaam om je heen vouwen in plaats van dat hij voor je uit rent. Je hoeft Passie niet meer te zoeken omdat je hem creëert.

En dan is passie ook maar gewoon leven
Nu zie ik dat mijn levensdoel zoiets vaags kan zijn als ‘natuurlijker en vrijer leven’, dat daarin van alles samenkomt. En dat het die kleine verschuiving of intensivering van aandacht is die het verschil maakt. De grootste bevrijding is dat niet meer alles perfect hoeft te zijn omdat je beter in jezelf past. Als dat een uitdrukking is.

Zelf doen?
Dit kost tijd. Tenminste, als je het niet bij vage, onbereikbare dromen wilt houden. Het is makkelijk om een ideaal leven te verzinnen, maar wat ga je doen? Schrijf het op, plak en knip wat, zing er een liedje over. Verzin iets leuks. Neem er even lekker een maand vrij voor.

In mijn fanatisme heb ik een moodboard geknutseld en die als bureaubladachtergrond ingesteld. Zo word ik er elke dag mee geconfronteerd.

Moodboard_2
Moodboard – Natuurlijker en vrijer leven (foto linksonder: http://feeldesain.com)

Leg je plan een tijdje weg en kijk er dan opnieuw naar. Dat helpt om te beoordelen of het realistisch is. Heb je wel tijd voor al die stappen? Ga je ze ook echt nemen? Je kunt wel een bepaald leven willen, maar aan sommige dingen kom je gewoon niet toe. Probeer het simpel en overzichtelijk te houden.

Als het af is, vergelijk je je plan met je huidige leven: wat kost onnodig veel tijd, geld of energie en kan wel wat minder? Het enige wat je dan nog hoeft te doen, is je lijstje afwerken.

Dit artikel bouwt voort op Over Dromen I

 

Advertenties

Een reactie op “Over Dromen II

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s