Basiskamp Woudhoek

Groot nieuws! Ik heb een huis gekocht! Na ruim een jaar zoeken en twijfelen heb ik een klein paleis gevonden in sprookjesachtig Woudhoek.

Om meteen alle romantiek er van af te halen: Woudhoek is een keurige tuindorpwijk aan de rand van Schiedam. En ik vind het doodeng, want ik ken die plaats helemaal niet. Het ziet er grijs en onaangenaam uit. Ingekapseld in de Randstad, vlak bij zware industrie, aan de rand van een verknipt stuk natuur dat groen heet en een hart schijnt te hebben. Toch voelde ik me meteen thuis. Het is op fietsafstand van kantoor en in de buurt van mijn favoriete camping. Prima basiskamp.

buitencollage

Ik hoef er niet met de boot heen, maar dit is wel héél dichtbij

Basiskamp is een mooie term. Als je ooit bang bent om een huis te kopen, moet je deze onthouden. In de outdoorwereld is het een veilige, relatief comfortabele plek waar je altijd naar terug kunt. Niet luxe of duur, maar het heeft wel alles wat je nodig hebt. Een rustpunt. Het is belangrijk dat het als thuis voelt, maar het uitbouwen, vullen en decoreren is geen doel op zich. Want uiteindelijk gaat het om de reis. Zo’n huis wilde ik! Daarmee bedoel ik heel letterlijk dat ik een half jaar weg wil kunnen zonder geruïneerd terug te komen. Maar ook dat het me moet helpen om eenvoudig en bewust te leven.

Op het eisenlijstje zag dat er dan als volgt uit: koophuis, minder dan een ton, rustige locatie, enigszins bereikbaar. Ik weet wel dat er allemaal alternatieven zijn, zoals tiny houses, vakantiehuisjes, woonboten en woongroepen. Maar ik had behoefte aan iets meer permanents (en betaalbaars). En dan kom je dus aan de rand van Schiedam terecht. Zonder al te veel details op internet te zetten, kan ik vast verklappen dat het een klein appartement is geworden en niks hips heeft. Het past precies om me heen!

 

Basiskamp

Zo is de plek van mijn basiskamp verzekerd. Het enige waar ik weinig invloed op heb, is het thuisgevoel. Waar je normaal zo’n kamp met een groep vrienden of familie bouwt, is de gemeenschap er nu al. Ik koop mezelf op een paar vierkante meter in. Dat betekent: weer inburgeren, weer een vreemde omgeving, weer vreemde mensen. Ik merk dat ik bang ben voor het Den-Haag-effect (het idee nergens bij te horen). In mijn ergste vooruitzichten voel ik me daar totaal verloren. Om dat te voorkomen, verken ik vast de omgeving. Een dikke Geschiedenis van Schiedam smeedt de eerste banden.

Eind maart ga ik symbolisch verhuizen. Wat dat betekent, zul je nog wel zien. Het heeft iets te maken met mijn backpack en een grote witte sneeuwuil. Spannend hè?

Advertenties

2 reacties op ‘Basiskamp Woudhoek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s