Het gewone leven

Ik wou dat het mijn droom was om de eerste man op Mars te zetten, kinderen op te voeden tot zelfverzekerde volwassenen of AIDS te genezen. Van die dingen die een natie groot en een man of vrouw succesvol maken.

Of stel – om het wat dichter bij huis te zoeken – dat het mijn ultieme doel was om precies te weten hoe een dijk werkt. Ik zou helemaal opgewonden worden van technische formules, grondlagen en rekenmodellen. Dat betekent: ik zou elke dag fluitend naar mijn werk gaan. Wat een fantastisch, ideaal leven.

Jammer dat het niet mijn dromen zijn. Ze zijn belangrijk. Dus ik doe mijn best en word ook wel een béétje opgewonden van grondlagen. Maar ik eindig ‘s avonds tóch in de hangmat met het gevoel dat mijn leven soms richtingloos is en het doel niet groter dan het volgende weekend of de volgende vakantie.

IMG_20181115_202653_355.jpg

Tenzij ik, zodra ik een rustig moment vind, een filosoof uit de kast pak. Of aan de rand van het weiland een stuk gras ga zitten observeren. En verzamel, rangschik, analyseer, interpreteer en vastleg wat ik tegenkom. Dan kan ik een tipje van de zware sluier van iemands overtuigingen oplichten of als een toeschouwer naar het toneelstuk in mijn eigen hoofd kijk. Mijn Grote Doel is om de mysterie van het leven te ontrafelen.

Niemand heeft daar natuurlijk wat aan. Ik heb vrienden die mooie dingen zeggen over mijn eigen geluk of de verlichting van de samenleving. En dat is gerust allemaal waar, maar daar kun je bij je schoonmoeder niet mee aankomen (tenzij die ook verlicht is, maar als we de schoonmoedergrappen mogen geloven is die dat niet). Ik wilde geen onaardige dingen over schoonmoeders zeggen, maar ik bedoel dat dromen vaak niet echt sexy zijn. Tenzij je bij de gelukkigen hoort die met een sociaal geaccepteerd levensdoel geboren zijn: de profvoetballer, singer-songwriter of thrillerschrijver. Mijn droom is meer iets voor nonnen, trippende hippies of verdwaalde wetenschappers.

Dus ga ik automatisch een onderscheid maken. Soms leef ik en soms overleef ik. Ik moet eten, een plek om te wonen en ik wil wat bijdragen aan de maatschappij. Net als iedereen. En als ik met mijn droom geen geld kan verdienen, maak ik er wel een hobby van.

Dat harde onderscheid is demotiverend en gevaarlijk. Bij een droom horen drijfveren, en die kun je met een beetje nadenken in veel dagelijkse dingen kwijt. Toch voelt dat nog steeds als een soort coping mechanisme om met een hardnekkige illusie om te gaan. We blijven maar volhouden dat je alleen gelukkig kunt zijn als je van je droom je werk maakt. Die illusie maakt het veel te moeilijk, de verwachtingen veel te hoog en de teleurstelling veel te groot.

Je moet je droom leven, en dat hoeft niet hetzelfde te zijn als er je primaire dagbesteding van maken! Het betekent dat je wat je het liefste doet serieus neemt en aandacht geeft, ook al lijkt het nog zo nutteloos of raar (tenzij het illegaal is, maar ik vertrouw jullie).

Een droom of doel geeft betekenis aan je leven. En dan blijkt dat het precies andersom werkt. Je leven wordt niet pas de moeite waard als je de alledaagse, saaie dingen uit de weg ruimt en voor dromen verruilt. Nee, als je tijd en aandacht in je dromen stopt dan wordt óók de alledaagse, saaie dingen de moeite waard.

Zelfs afwassen.

DSC00796

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: