Over betekenis, leven en landschap

Als ik een miljoen kreeg en me niet meer druk maakte om mijn maatschappelijk nut, zou ik de hele dag boeken zitten samenvatten. Om de zoveel maanden zou ik mijn slaapzak in een tas stoppen en een tijdje verdwijnen om alle indrukken te verwerken. Dan zou ik met verhalen en nieuwe vragen terugkomen en aan het volgende studie-onderdeel beginnen. Zo ongeveer ziet mijn ideale leven eruit.

Vier jaar na afstuderen voelde ik me een beetje verloren. Het maatschappelijk nut is gewaarborgd in een baan, dat reizen lukt ook wel maar ik miste de colleges en de dikke boeken. Daarom zit ik weer in de collegebanken. Sinds twee weken volg ik een tweede graad filosofie, een verkort programma (van drie jaar) voor mensen die al een papiertje hebben. Ik ben opgeleid als aardwetenschapper, en voel me nog steeds een aardwetenschapper, maar leer nu gestructureerd verder kijken.

IMG_2019
Onderzoek naar mens en landschap Anno 2008

Bij Aardwetenschappen ontdek je hoe de aarde is ontstaan en hoe landschappen gevormd zijn. Het gaat over natuurwetten en natuurlijke systemen, zoals het klimaat of de vorming van gesteenten. Mocht je nog eens tijd over hebben dan kan ik het zeker aanbevelen. En toch had ik het gevoel dat ik nog niets van de aarde wist. Wat vertelt wetenschap ons? Wat kunnen we weten? En wat hebben we daar aan?

Ik weet hoe een gebergte ontstaat, maar niet of ik een goed mens ben. Ik weet dat ik op een basis van metersdikke lagen veen en klei sta, maar hoe leef ik daar op? Ik mis de ideeën en gebeurtenissen, het hele concept waarop onze menselijkheid is gebouwd: onze geschiedenis, cultuur, traditie, filosofie en religie.

Bij filosofie kijk je met afstand naar wat verschillende disciplines over mens en wereld beweren, en of ze dat een beetje op een goeie manier doen. In combinatie met een kleine religieuze zoektocht door het Boeddhisme en het Christendom van de afgelopen jaren, krijg ik langzaam gevoel bij wat het inhoudt om mens te zijn.

13059669_993438577405116_2123737075_n
Onderzoek naar mens en landschap Anno 2017

Een landschap wordt dan veel meer dan het product van verwering en erosie. Vergelijk het met ons eigen leven, die we niet altijd met een reeks biologische processen naar tevredenheid kunnen verklaren (mensen lezen niet voor niets de Happinez, of de krant). Het heeft betekenis. We geven er betekenis aan, of het heeft een inherente betekenis, geen idee, hangt er vanaf of je in een God gelooft. Maar in ieder geval betekent het iets.

Natuurwetten zijn de door de wetenschappen ontrafelde magie van het bestaan. En wat zegt dat over ons en de manier waarop we leven? Daar wordt het pas echt interessant, vind ik.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s