Teveel gesport, nu weer bewegen

‘Je mag niet meer dan tien kilometer fietsen,’ zei ze. Ik fietste 1700 kilometer en begon in de bergen. Nu zit ik met een blessure van mijn heup tot mijn voetzool en kan ik niks meer. Mijn fiets moet in de schuur blijven, ik mag niet met een zware rugzak lopen en kan niet langer dan een uur zitten. Zelfs slapen doet pijn. Alleen nare fysio-oefeningen zijn toegestaan. Ik ben heel zielig.

Nou kan het me weinig schelen dat ik niet mag sporten. Maar mijn halve identiteit wordt hier wel onderuit gehaald. Ik ben geen vrije, zelfstandige, sterke avonturier meer. Straks zegt ze heel dringend: ‘je mag NOOIT meer tien kilometer fietsen’, en dan is mijn leven voorbij. Ik voel me al bejaard en afhankelijk. Straks lelijk. Dan minderwaardig. En dan ga ik dood.

Untitled drawing (1)
Fietspositiemeting – ik probeer van alles

Elke ochtend geef ik mijn fiets een aai, hopend op betere tijden. Het is niet nieuw, ik heb al jaren knie- en andere gewrichtsproblemen. Van mijn moeder geërfd. Ruim twee jaar terug schreef ik al dat sporten niet gezond is, en ben er vervolgens zelf ingetrapt. Want de diagnose is: ik zit teveel achter een bureau en als ik beweeg is dat in één korte bewegingspiek, te repetitief met een te hoge belasting.

Het enige dat lijkt te helpen, is lopen. Dus ben ik weer teruggevallen op een oude strategie uit het tijdperk dat ik nog met het ov reisde: drie haltes later opstappen + drie haltes eerder uitstappen = de optimale verhouding tussen reistijd en lichaamsbeweging.

Lopen is ook oké. Het duurt een beetje lang, maar het is een ontspannende bezigheid. Misschien is dit hét moment om gewoon eens helemaal zonder bagage het bos in te gaan. Tent en warme donzen slaapzak thuislaten. Dat is pas avontuur.

Advertenties

3 reacties op ‘Teveel gesport, nu weer bewegen

  1. Heel vervelend voor je. Maar: je hebt maar één lijf: dus zorg er goed voor. En bejaard is niet altijd afhankelijk/lelijk! En dan ga je ook nog niet gelijk dood. 💋

    1. Wees gerust, ik associeer bejaard zijn niet met afhankelijk en lelijk. ;) Overdrijven is mijn stilistische truc om het zó overdreven te maken dat niemand bezorgd wordt (maar ik betwijfel of dat nou gelukt is).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s