Uitrusting: op de gram nauwkeurig

Wat neem ik mee op reis?

Je hebt van die gekken die een spons in tweeën knippen om gewicht te besparen. Laatst heb ik nog een vriend uitgelachen die al zijn bagage op de gram nauwkeurig in een spreadsheet had gezet. Ik vond het vooral hilarisch omdat hij standaard met vijf tassen fietst, wat natuurlijk veel te veel is. Waarom die grammen in die spreadsheet moesten, begreep ik dus niet zo goed. Een fel tegenstander annex vriend van het slachtoffer zei: “je kunt beter vijf kilo afvallen, daar win je meer mee”. Maar dat vond ik lullig.

Het andere uiterste is ook leuk. Jasper neemt onder het mom van ‘op de fiets voel je dat gewicht toch niet’ gerust zijn laptop (4 kilo), een grote fles olijfolie (2 kilo) en een old school benzinebrander (2 kilo) mee. In Polen was ik heel zielig en kon mijn bagage daar ook nog wel bij (15 kilo). Ik kwam er toen trouwens achter dat je dat gewicht op de fiets wel degelijk voelt. Maar misschien vergis ik me en is dat een vrouwending.

DSC05936
Mannen van veel gewicht

Eind december staat er een wintertrektocht in Noorwegen op het programma. Eigenlijk mag het niet van de dokter, vanwege die blessure. Maar thuisblijven is ook niet leuk. Het leek me daarom een goed moment om toch ook eens naar het gewicht van mijn bagage te kijken. Hoe pak je dat een beetje gestructureerd aan? Juist, door alles op de keukenweegschaal te leggen! Zo ontstond er iets dat toch verdacht veel op een spreadsheet met kilogrammen leek.

Dus nu ben ik ook zo’n nerd. Raar: het was het leukste wat ik sinds tijden heb gedaan. Achter alle spulletjes kan ik invullen of ik ze wel/niet meeneem. Het totaalgewicht wordt dan netjes opgeteld. Ik kwam er achter dat de combinatie tarp + bivakzak 400 gram zwaarder is dan mijn tent. Zo’n gevoel had ik al, maar nu staat het er in harde cijfers. Ook interessant is dat waterzuiveringstabletten zo weinig wegen dat de weegschaal ze niet registreert.

Met 8373 gram (ex. eten, drinken en tent) kan ik naar Noorwegen. Op sommige dingen – tent, matje – kan ik nog wel een paar honderd gram besparen, maar die dingen zijn duur en de oude doen het nog goed. Ook voelt de besparing op een gegeven moment een beetje zinloos als je het vergelijkt met het gewicht van eten en drinken. Een liter water: 1 kilo. Een brood: 700 gram. Theezakjes: 3 gram. Niet tegen op te boksen. Zoveel mogelijk eten thuislaten en afvallen dus. Lijkt me een goede strategie in de kou.

Dit is ‘m dan! (als ‘ie het niet goed doet kun je ook hier klikken)

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s