Waar doe je het van?

Noorwegen, twee dagen Luxemburg, een weekend bivakkeren, en straks een paar maanden weg. Mensen vragen of ik altijd op vakantie ben, en waar ik de tijd en het geld vandaan haal.

Tijd

Tijd is makkelijk. Ik heb geen kinderen, geen huisdieren en geen netflixverslaving. Ook houdt zo’n beetje de helft van mijn vrienden van buitensporten, dus wandelen/fietsen is ons uitgaansleven.

Maar aan de andere kant is het niet makkelijk. Ik voer ook een strijd tussen tijd, geld, werk en relaties. Ondanks dat ik spullen kopen, werken en vrienden heel leuk vind, staan die drie toch wat vaker onderaan de prioriteitenlijst. Ik kan op het werk bijvoorbeeld vrije dagen kopen. Dat betekent dat ik geen vakantiegeld en geen 13e maand krijg. Pure luxe, maar alleen als je het geld niet nodig hebt.

Met relaties wordt het al ingewikkelder, die kun je niet afkopen. Mijn grootste zorg is daarom de balans tussen tijd om er vandoor te gaan en tijd om een goede vriendin/dochter/zus/schoondochter te zijn. Ik heb het optimum nog niet gevonden en leef momenteel vrij egoïstisch.

Geld

Maar als geld geen issue is, waar verdien ik dan zoveel aan? Nou, ik klus wat bij in de avonduren en dan zijn er nog een paar duistere fondsen die veel opleveren. Neehoor, daar ben ik te braaf voor. Kamperen en fietsen hoeft gewoon niet zo duur te zijn. In de achtertuin geniet ik net zo hard als aan de andere kant van de wereld, het scheelt alleen een paar duizend euro.

Daarnaast ben ik nogal zuinig opgevoed (dank aan mijn ouders): geen internet op mijn telefoon, geen auto, goedkoop boodschappen doen bij Lidl, geen tv, niet roken en vrijwel niet drinken. Maar als ik eerlijk ben, is dat in de marge en geef ik die bespaarde kosten net zo makkelijk weer uit aan een luxe broodje in de lunchpauze. Wat echt zoden aan de dijk zet, zijn de uitgaven aan mijn huis. Huur/hypotheek, verzekeringen, gas, water, licht, belastingen. Halve inkomen op.

Een goedkoop huis was daarom een jarenlange droom (geen huis is ook een optie, maar daar voelde ik me niet echt relaxed bij). Na wat sparen en zoeken vond ik een geschikt exemplaar van onder de ton. Een fijn exemplaar, maar niet bijzonder. Ik had best zo’n karakteristiek pand gewild, net buiten de stad, met een veranda en een rustgevend waterpartijtje. Maar dan moet ik zoveel werken dat ik niet van mijn waterpartijtje kan genieten.

Waar ik wel gelukkig van word (nu mag je me een materialist noemen), is dat minder dan een kwart van mijn inkomen aan alle woonlasten opgaat. En omdat ik aflos, blijft het percentage dalen. Hier, grafiekje:

chart (1)

De snelle rekenaar vertaalt dat direct naar absolute getallen, en komt er dan achter dat ik ook gewoon heel rijk ben. Echt megarijk.

Zo rijk dat ik op een paalcamping kan slapen (gratis) in een luxe slaapzak (300 euro + slaapmatje à 120 euro + tent à 200 euro). Wat ik wilde zeggen: het is maar net waar je je tijd en geld aan uitgeeft.

2 gedachten over “Waar doe je het van?

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: