Strijd

De tijd blijft al een paar maanden hangen. Ik word ‘s ochtends wakker, doe m’n dingen, en ‘s avonds ga ik weer naar bed. Ik twijfel of ik dat leven zou noemen.

Ja, begin van de maand was het lekker leven. Toen we met een groep vrienden het kampeerseizoen openden. ‘s Avonds kampvuur en sterke verhalen. Daarna ijs op de bivakzak, een warme slaapzak en een koude wind uit het noordwesten. Ik kon de hele nacht sterren kijken.

IMG_2863
Zonsopgang vanuit een bevroren bivakzak

Er zijn veel van dat soort gelukkige momenten in een week. Maar ik merk ook dat ik, vaker dan vorig jaar, ‘s ochtends wakker word en me leeg voel. Ik vraag me af wat het allemaal voor zin heeft. Ik ben niemand, ik ben niks waard, ik kan er net zo goed niet zijn. Dat gevoel. Het stomme is dat ik precies weet wat helpt. Meer buiten zijn, meer kamperen, meer mediteren. Stoppen met studeren.

Maarja, dat is ook zo wat. Studeren is veel te leuk. Na bijna een jaar filosofiecolleges begin ik al aardig gevoel te krijgen bij wat we over de natuur en God kunnen zeggen, en waarom we nog niet verlicht zijn. Ik wilde kaders om de wereld in perspectief te zetten, en het is heel bevredigend om die te krijgen.

Maar het is ook wel een beetje een vlucht uit de realiteit van het wanhopige gevoel dat ik heb overgehouden aan bij Tim weggaan. Aan een relatie werk je met z’n tweeën. Tuurlijk. Maar ik ben wel degene die het uit heeft gemaakt en een dag later met iemand anders was. Ik mis hem. Ik kan het geen plek geven. Ik ben geen beter, gelukkiger mens geworden en het heeft me ook niet sterker gemaakt.

Mijn ‘probleem’ is dat ik te bang ben om het verkeerde leven te leiden. Daarin ben ik absoluut geen uniek geval, en dat is dan ook weer jammer. Want ik wil ook graag uniek zijn. Wie niet? En wat een onzin halen we elke dag uit om een goed en bijzonder leven te hebben. Ik word er cynisch van.

Ik ben te nuchter, denk ik, of doe teveel therapie om echt depressief te worden. En ik vind de wereld te grappig en bijzonder om niet ook nog een hoop lol te hebben. Maar een paar dagen in de maand (niet per se díe dagen, maar verdacht vaak ook wel) zit ik in mijn verdrietige, hulpeloze wereld te wachten tot de zon weer gaat schijnen.

Gelukkig zat het met die zon wel goed deze week.

IMG_2844
Zon, buiten, kamperen, alles OK

10 thoughts on “Strijd

 1. Het doet me op een vreemde manier goed om dit te lezen omdat het zo herkenbaar is. In elk geval heb je het goed beschreven, dat is ook wat waard ;)

 2. Ja heel herkenbaar. Ik kan ook niet wachten tot weer dat weekend kamperen. En doordeweeks twijfel aan mijzelf over alles. Maar jij doet er wel iets aan. Filosoferen, jezelf kaders geven, dat is ook fijn om te hebben. Knap dat je het hebt opgeschreven in een wereld waarin we nu leven het socialmedia perfecte schijnleven.

 3. Wat fijn om te lezen dat jij net zo uniek bent als mij 😉. Ik begrijp wat je bedoelt, wat een geluk dat de zon er was deze week!

 4. Lieve Mieke,dapper om je zo naakt te beschrijven,daar is moed voor nodig. Voor mij zo herkenbaar. ook ik blijf zoeken naar de juiste balans en merk telkens dat ik veel van mijzelf verwacht en dat ik denk dat het mij geluk brengt. Juist dat denken brengt me uit balans. Het durven leven in wat zich aandient geeft de meeste angst waardoor ik weer wil kaderen en op safe spelen en mijn toekomst wil dwingen in een bepaalde richting,in patronen die bekend zijn en waarvan ik denk daar waardering voor te krijgen van mijzelf en anderen en dit mooi in die mate krijg als ik nodig heb.
  Mijn zoektocht leid mij nu naar zelfcompassie en ik moet zeggen die is best lastig voor mij. Toch kom je met iedere zoektocht iets dichter bij jezelf en jouw waarheid. Ik gun je alle liefde en rust naar jouw ontdekking.

 5. Mieke, Mieke, Mieke, het wordt steeds gemakkelijker des te ouder je wordt. En dan komen weer weer andere dingen waar je moeite mee hebt. En zo gaat het door. Geniet van de dingen die er wel zijn.

 6. Mieke, ik ken je verder niet. Je levensweg, je verhaal. Wat je hier schrijft is herkenbaar en een gevoel dat iedereen deelt. Een van de 4 grote vragen die iedereen in zijn leven zal stellen.
  Ik begrijp dat je graag nadenkt over filosofie. Misschien een boek wat je interessant lijkt is een heel oud boek met filosofische inslag genaamd het Evangelie volgens Johannes. Lees hem eens tijdens je meditatie. Het is ook nog gratis te lezen.

  1. Mooie tip van Jelle. Inderdaad een Aanrader nadat je in een uurtje Ruth hebt uitgelezen en dan bedenken dat zij geen idee had dat ze als over- over- over etcetera grootmoeder vam David en Jezus geen idee had wat de consequenties van haar levenskeuzes zouden zijn. Prediker is ook een mooi filosofisch boek dat daar tussenin past. Ook wat stamboom betreft…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s