Elektronica: een Zwitsers zakmes

Ook vroeger was het blijkbaar moeilijk om aandacht voor de omgeving te hebben. “Man has become a tool of his tools“, schreef wildernisgoeroe Thoreau ongeveer 170 jaar geleden. Hij bedoelde dat toen de mens zijn vrije zwerversbestaan verruilde voor een huis en stuk landbouwgrond, hij alleen nog maar leefde om zijn bezit te beschermen en uit te breiden. Als een slaaf van zijn gereedschappen, die hem aanmoedigden om harder te werken, meer te produceren en de hemel en de aarde te vergeten.

In onze tijd is het alleen maar makkelijker geworden om de hemel en de aarde te vergeten. Elektronica is de grote nieuwe boosdoener en vooral smartphones zijn evil. Het is ook moeilijk, om je vrije wil in goede banen te leiden met al die leuke notificaties en updates. Tot deze week liep ik daarom nog heel mindful en alternatief met een Nokia C1 rond, een “domme” telefoon waarmee je alleen kunt bellen en sms’en. En zo behoorde ik tot de met uitsterven bedreigde soort dat een boek leest in de trein en een half uur niets kan doen zonder nerveus te worden. Ik vond mezelf best wel awesome.

Maar deze week kwam ik onder mijn steen vandaan omdat ik een nieuwe camera, tablet én gps-apparaat nodig had. Mijn compactcamera is in een bak yoghurt gestorven, mijn tablet is bejaard en een gps leek me wel handig als ik straks in een whiteout in de sneeuw zit.

Ik keek nog eens naar mijn bagagelijst: in totaal 1,3 kg aan elektronica en van die losse laders waar je met geen mogelijkheid een USB-stekker in krijgt.
Dan doe je toch een smartphone, zei een collega.
Ik zei: smartphones zijn evil.
Dat begreep hij niet. Dus toen zei ik: ze zijn altijd leeg als je ze nodig hebt, ze vallen uit als het vriest en ze maken foto’s van drie pixels waar je net een silhouet op kunt onderscheiden.

Hij lachte me heel hard uit. Na een beetje googlen, kwam ik er achter dat er ruige telefoons bestaan met een acceptabele camera en accu’s die vijf dagen meegaan. Ze doen het nog bij -20 en je kunt ze van een flatgebouw gooien zonder dat ze stuk gaan. Ik was blij verrast door de moderne techniek.

39196678_1752262814821591_1765307802915438592_n
Mijn verzameling oude elektronica in een woud aan stekkers

Maar ja, die principes hè. Een smartphone past niet echt in mijn vrije, romantische levensstijl. Gelukkig zijn er slimme marketingmensen die de vergelijking met een Zwitsers zakmes maken: ruige telefoons zijn multifunctionele tools voor veeleisende avonturiers waar je in de meest extreme omstandigheden op kunt vertrouwen. Kijk, als je zoveel mooie woorden in één zin krijgt, voel ik me direct aangesproken. Dat klinkt toch veel overtuigender dan: 3GB RAM/32 GB ROM, Android 7, Quad Core, 5 inch HD, IP68, 5000 mAh, 221 g, 8 MP, GPS/GLONASS, Dual SIM.

Een telefoon is een stuk gereedschap. Meestal heb je het niet nodig, maar soms is het handig. Je moet het dan wel goed gebruiken, want met een schroevendraaier kun je geen band oppompen. Zo moet je met een smartphone niet proberen om je leven zin te geven of de tijd te verdrijven. Of om weer bij Thoreau aan te sluiten: een boer kan zijn land bewerken en aan geld denken, maar hij kan het ook doen omdat hij bloemkolen mooi vindt. Als je niet oppast, kan elk voorwerp je aandacht koloniseren, maar bij een juiste, zuivere toepassing (en een goed werkende GPS) zullen de hemel en aarde dichterbij zijn dan ooit.

Gister kwam ik er trouwens achter dat de eigenlijke doelgroep voor ruige telefoons bouwvakkers zijn die in hun vrije tijd met tanks spelen, maar toen was ik al verkocht. Ik deed een bestelling in het verre Shenzhen.

638a3d3540
Nomu S10 Pro. Niet echt elegant, maar ja, het is gereedschap

 

Advertenties

2 reacties op ‘Elektronica: een Zwitsers zakmes

  1. Ik heb nu al ruim een jaar zo’n smartphoneding.
    En de fietsvakantie is niet hetzelfde meer nu ik nooit meer verdwaal en ieder bergje van tevoren al kan opzoeken.
    Handig? Ja. Maar je moet weer een stuk verder weg op pad om hetzelfde avontuur te beleven wat je vroeger met een papieren kaart had.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s