Herfst, ontregeling

Vrijdagavond om acht uur begon de herfst in Schiedam. Met stortbuien, hagel, bliksem, alles d’r op en d’r aan. Het was warm overdag, warm genoeg om de atmosfeer vol te stoppen met energie en in de avond flink tekeer te gaan. Als de storm vroeger losbarstte, nam mijn moeder ons mee naar de dijk. Dan keken we hoe de lucht uit elkaar getrokken werd en de donder er achteraan rolde. Er zit een hoop leven in de herfst, alsof alles zich van z’n wildste kant wil laten zien voordat het doodgaat of in slaap valt.

De buurvrouw haalde snel de tuinstoelen naar binnen. Ik pakte mijn jas en ging er vandoor. Van achter een raam naar een storm kijken is frustrerend. Alsof je naar een concert luistert en de bas niet voelt. Het spektakel is buiten. Ik had een plek op de eerste rij, tussen het riet op het schelpenpad. De lucht werd zwart, de wolken stapelden zich op. En ik zei uitgelaten tegen niemand, want er was niemand, behalve een stel met een hond in de verte: daar is ‘ie! Daar is ‘ie! Daarna werd er een bak water in mijn gezicht gezwiept en ik kwam druipend weer thuis.

DSC06708
Achter de wolken schijnt de zon

Met de herfst komt de ontregeling. Overstroomde tunnels, bladeren op het spoor, bladeren in het station, haar uit model, paraplu uit model. Niet de zoete, suffe warmte van de zomer, maar woeste, onstuimige chaos. Sommige mensen vinden dat verontrustend en gevaarlijk, ik vind het bevrijdend. De regen spoelt de scooters en de barbecuefeesten weg. Je kunt heel hard tegen de wind in zingen zonder dat iemand het hoort. En elke seconde is anders, onvoorspelbaar. De frisse lucht voert levenslust, vormloze wollen truien en een soort gezonde spanning mee die nieuwe ideeën geeft. Over een maand vervloek ik de regen. Rukwind, kou, zeiknatte jas. Was het maar weer zomer. Maar nu is het nog een magische overgangsfase. Al heb ik honderd beginnen van een nieuw seizoen meegemaakt, het is elke keer weer opwindend.

Na de storm de donkere, heldere hemel tussen de wolken. De lucht stroomt als een gek voorbij en iedere minuut zie ik andere sterren tevoorschijn komen. Overdag breekt het licht door de grijze deken heen. De zon is weer een cadeautje.

Advertenties

2 reacties op ‘Herfst, ontregeling

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s