Zonder wasmachine

Vanochtend om zeven uur stond ik bij de wasserette, lekker anoniem bij een tankstation. Het is niet moeilijk om een avontuur te beleven. Een kapotte wasmachine doet het ‘m al.

Wasserette

Als er iets kapot gaat, en ik ben niet in levensgevaar, vind ik het leuk om alternatieven te bedenken. Het liefste zou ik een wasmachine delen met de buurt. Het makkelijkste is om een (tweedehands) wasmachine thuis te laten bezorgen voor 200 euro. Het meest milieuvriendelijk is waarschijnlijk om mijn wasmachine te repareren (er is iets met de elektronica) of er een te huren, en een volle trommel op de groene stroom te laten draaien. En stel dat ik om de week naar de wasserette fiets (ik was eens in de veertien dagen), dan kost dat 104 euro per jaar inclusief wasmiddel. Een nadeel is dat ik er een uur zoet mee ben.

De wasmachine is niet voor niks uitgevonden, ik snap dat iedereen er eentje in huis wil. Onze cultuur is gebaseerd op een continue afweging tussen kosten en tijd (en soms ook kwaliteit). Als iets relatief duur is en lang duurt, is het vanzelfsprekend oninteressant of een slechte keuze. Tenzij het heel goed of heel mooi is, dus de moeite waard, waardevol. Zie hier het mainstream kapitalistische gedachtegoed. Het lijkt maar een wasmachine, niks bijzonders. In dit denkkader is het heel logisch om een nieuwe te kopen, en wie kwaliteit wil, neemt een Miele. Ik kan prima in tijd-geld-kwaliteit denken, ik ben er nog goed in ook, maar ik word er niet echt opgewonden van. Waar ik wel opgewonden van word, is het idee dat ik mijn eigen mainstream kapitalistische denken met een paar simpele vragen en een beetje creativiteit kan ondermijnen: heb ik zo’n machine wel nodig? Waarom? Hoe vrij ben ik dan nog? En hoe kan het anders?

Wie echt alternatief is, gaat met de hand wassen. Ik zag romantische foto’s op Pinterest van back-to-nature-gezinnen die met vier kinderen en een spirituele glimlach de hele zaterdag zaten te schoonmaken. En ik dacht, ja doei, dat is wel weer erg dogmatisch anti-kapitalistisch. Maar daarna kwam ik deze tegen, een soort slabak met een slinger op de deksel, een afvoerslangetje en handmatige centrifugeerfunctie. Voor op de camping, maar ook veel gebruikt door mensen die off-grid gaan, in tiny houses en zo:

Toen vond ik het wel weer cool. Je hebt meer van dit soort dingen. Er is er eentje met een voetpedaal om de bak te draaien. Maar gezien de prijs (260 euro) is dit meer een trendy design item:

3c3f82d3bcf3c2dcfa85e5119ae02700--drumi-washing-machine-manual-washing-machine
Yirego Drumi wasmachine met voetpedaal

En deze is populair, een tonnetje met een slinger en een afvoerslangetje. Maar hij kan niet centrifugeren, groot nadeel, tenzij je sterke armspieren wilt kweken:

download
Wonder Wash handwasmachine

Mooi hè, dat ze allemaal wit (schoon) met groen (duurzaam) zijn.

In deze machines kan 2 kg wasgoed, in mijn oude wasmachine kon 5 kg en bij de wasserette kan ik 8 kg kwijt. Met de hand zou ik dus elke week moeten wassen. En voor beddengoed moet ik alsnog naar het tankstation. Toch klinkt het wel te doen.

Ik doe dit niet om alternatief hip te zijn, maar omdat efficiëntie en productiviteit de grote sluipmoordenaars van het poëtisch, vrije leven zijn. Calculating thinking, of berekenend denken noemen ze (Heidegger) dat in de filosofie. Hierbij hebben dingen, spullen, mensen, natuur alleen nog maar waarde als we ze kunnen gebruiken en er van kunnen profiteren. Het ‘onttoverd’ de wereld (volgens Weber), weg is de magie! En dat laatste probeer ik nou net een beetje te cultiveren. Want zonder magie droog ik langzaam op tot een kleine verschrompelde appel. Dat wil niemand. Het gaat me er niet om het suffe, alledaagse schoonmaakwerk te verheffen, maar om het creatieve proces op suffe, alledaagse dingen los te laten. Kunst hoeft niet groots en abstract te zijn.

44028239_344201732812205_4303474797284687872_n.jpg
Iets met de elektronica, geen idee…

Een derde alternatief is om de hoeveelheid wasgoed te verminderen zodat de slabak in een haalbare levensstijl past. Volgend jaar moet ik bijvoorbeeld nodig nieuwe kleding. Als ik dan wollen shirts koop, die gaan niet zo snel stinken, en na mijn werk mijn huispak aantrek (geen illusies, dat is gewoon een oude spijkerbroek met blouse)…

Dit denkproces kan eindeloos doorgaan. Wat kan ik allemaal nog meer verzinnen om aan het systeem te rommelen?


5 thoughts on “Zonder wasmachine

  1. Leuk dat je daar ook zo mee bezig bent. Vergeet ook niet dat voor een Tiny House vaak een tiny (capsule) wardrobe nodig is. Dus dat je sowieso wekelijks moet wassen omdat anders je kleren op zijn :). Er zijn gelukkig ook kleine wasmachines, maar een wasmachine met meerdere huizen/huishoudens delen kan ook een hele rendabele optie zijn. Het is een beetje net als met auto’s. 95% van de tijd staan ze stil. En dan is het toch fijn als die sluip-verspilling op de een of andere manier teruggebracht kan worden. En dat je er dan ook zelf nog beter van wordt is dan mooi meegenomen :)

  2. Met op de hand wassen gebruik je heel erg veel water. Het zal misschien frustrerend voor je zijn maar die techneuten van de reguliere machines hebben wel iets in elkaar gezet dat efficienter is dan op de hand wassen of wassen met zo’n plastic trommel. Als iedereen nog in zo’n romantische dorpstrog stond te wassen dan was het watertekort deze zomer een stuk nijpender geweest, en schuimde de Maas tot in de zee.

    1. Hoi Leon, daar ben ik me van bewust. Ik snap dat de wasmachine niet voor niets is uitgevonden. Daarom lijkt het me ideaal om er een te delen. En wees gerust hoor, ik heb totaal geen romantische illusies over handwassen. Maar voor af en toe een t-shirt of wol vind ik het leuk om te kijken wat er nog meer is.

  3. Je kunt ook was zoals ik het soms op vakantie doe. Vul je fietstas met een laag warm water. Doe de was erin en wat wasmiddel. En ga dan een lekker stukje fietsen over een hobbelige weg.
    In de zomer kun je een vuilniszak vullen met wat water en was en in de zon leggen. Af en toe draaien en je was is schoon.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s