De minimalistische badkamer

Hoe minimalistisch kun je gaan zonder de fatsoensnormen te overschrijden? En hoe zinvol zijn die normen eigenlijk? Ik balanceer op de rand van wat normaal is. De laatste make-up is een half jaar geleden met de wattenschijfjes en make-upreiniger in de prullenbak verdwenen. Ik vond het gedoe en had continu jeukende oogleden. Maar ik scheer me nog wel, was mijn haar, gebruik deodorant en ga af en toe onder de douche.

Dat klinkt misschien gek. Voor de meeste mensen zijn douchen, wassen en deo de gewoonste zaak van de wereld. Voor iemand die veel in de natuur rondtrekt niet. De fatsoensnormen zijn dan duidelijk een stuk lager. Hygiëne is nog steeds belangrijk, want je wilt onderweg niet ziek worden en het is lekker om schoon je slaapzak in te gaan. Maar in de categorie Uiterlijk Vertoon vallen een hoop randzaken weg. Zie hier mijn toilettas voor een weekje fietsen:

69793509_2095548400753085_1384903597480738816_n.jpg

Geen deo, geen shampoo, geen wasgel. De prioriteiten liggen duidelijk ergens anders: bescherming tegen de zon, teken verwijderen en water zuiveren. En passent poets ik dan mijn tanden nog even. De enige luxe is een kam.

Op kantoor voelt dat niet comfortabel. Gek genoeg ga ik daar ook sneller naar zweet stinken. Het zal wel aan de kwaliteit van de kleding of het gebrek aan frisse lucht liggen.

Om fruitig achter het bureau te zitten, maar toch in de natuurlijke sfeer te blijven, laat ik me inspireren door eco-badkamertrends. Ik volg bijvoorbeeld Green Evelien en het Zero Waste Project. Het is het proberen waard, want badkamers zijn milieubelastend. Warm water kost bakken energie, microplastics zijn all over the place, het is een gifhaard van chemicaliën en een grootverbruiker van wegwerpproducten. Ik waagde me aan geen shampoo (het no poo experiment), geen deo, koud douchen, bamboetandenborstels, de menstruatiecup, milieuvriendelijk scheren. Niet altijd met succes.

562598_10200511300656739_267495019_n
De laatste keer dat ik serieuze make-up droeg was op het podium

Uiterlijk vertoon heeft drie oorzaken: machtsvertoon, onzekerheid en expressie. Machtsvertoon is niet echt mijn ding, dus daar kan ik weinig over zeggen. Ik was en kam mijn haar, en scheer mijn oksels omdat ik me anders onzeker voel in het openbaar. Op reis heb ik daar geen last van. Backpackers/fietsers mogen er ongewassen uitzien, het is acceptabel. In het dagelijks leven is dat niet zo, dan heet het onverzorgd. Als je onder de mensen bent, pas je je een beetje aan, zodat die mensen niet onnodig veel last van je hebben. Ik ben gevoelig voor sociale normen en daarom droeg ik make-up. Ik vond dat ik er suf uitzag zonder mascara of als ik mijn nagels niet lakte. De grap was dat ik de meeste positieve aandacht kreeg na een nacht zonder slaap, drie huilbuien, met ongewassen haar, vieze nagels en t-shirts vol gaten. Dat waren momenten waarop het me allemaal niet zoveel kon schelen, of waarop ik net terug was van een trektocht en nog straalde van het buitengevoel. De onzekerheid werd steeds minder, en daarmee de behoefte om mezelf in te kleuren. Als je minimalist wilt zijn, kun je het beste aan je zelfvertrouwen werken. Hoe tevredener je met je jezelf bent, hoe minder spullen je nodig hebt om je onzekerheid te compenseren. Als ik nu mezelf versier, doet ik dat meestal omdat ik in een expressieve bui ben. Expressie heeft een zweem van kunst, van blijdschap en energie. De badkamer vult in waar je behoefte aan hebt: wil ik aandacht, probeer ik indruk te maken, ben ik bang, of zelfverzekerd en tevreden?

In mijn badkamer staat wat ik minimaal nodig vind. Dat is dit (ja, dat zijn echt mijn badkamertegels. Nee, die heb ik niet zelf gekozen, maar ik vind ze wel cool):

69903560_2388788634703510_7501115478580920320_n
Wat ik minimaal nodig heb: EHBO-spullen, pijnstillers, vaseline, deodorant, dagcrème, shampoo, tandpasta, tandenborstel, kam, elastiekjes, haarklem, haarserum, nagelknipper, pincet, scheermes, en – niet op de foto – Aleppozeep, 5 handdoeken, 3 washandjes, wasbaar maandverband, tampons

Rechts de EHBO-dingen en pijnstillers die je in elk huishouden wel terugvindt. Vaseline is handig voor gebarsten lippen, maar ook om de schuiven van mijn trompet in te vetten en vuur mee te maken. Het enige dat eco is, zijn mijn tandpasta, de kam (FSC-hout, gaat een leven lang mee) en de spoelbeker (van maïs). De bamboetandenborstels en plastic tandenborstels wisselen elkaar af. Ik vind de kop van het bamboeding te groot en ben nog op zoek naar een alternatief.

Zeep, shampoo en crèmes
Het lijkt me ideaal om met één soort zeep alles te kunnen wassen. Ecohippies gebruiken daarvoor Aleppozeep of baking soda. Die eerste is in de outdoorwereld nogal populair omdat hij goedkoop is, biologisch afbreekbaar en je hem overal voor kunt gebruiken (de afwas, je kleding, je lichaam). Ik heb een tijdje geprobeerd om het voor mijn lichaam én haar te gebruiken. Met shampoo ik heb al jaren problemen. Na elke wasbeurt word ik gek van de jeuk. Shampoo is nogal agressief spul. Jammer genoeg wordt het van het niet-agressieve spul niet schoon. Hoe graag ik het ook wil, de milde ecodingen helpen niet. Op reis heb ik mijn haar eens twee maanden alleen met water gewassen. Het werd zo vet dat ik een permanente wetlook had. Nu was ik met babyshampoo. Dat is wat minder chemisch, maar ontvet wel. Probleem is dat ik na het wassen dan weer een beetje vet in de puntjes moet doen om mooi te zijn, vandaar het haarserum. Ik gebruik er zo weinig van, dat zo’n flesje een jaar mee gaat.

Tijdens een trektocht is het makkelijk. Ik draag dan bijna altijd een muts of bandana zodat ik zonder problemen een week zonder shampoo kan.

img-20190222-wa00121837739032.jpg
Op vakantie draag ik een muts. Als ik daar lief bij lach, valt het niet op dat ik mijn haar niet gewassen heb

Van de week las ik hoe dagcrème en zeep de meeste moderne huidproblemen zoals acne en schilfers veroorzaken. Niet in een of ander hipsterblad, maar gewoon in de Cosmo. Het probleem is dat zeep de natuurlijke vetlaag van de huid en nuttige bacteriën wegspoelt. Elke dag douchen onder een hete kraan heeft hetzelfde effect. Het beste kun je koud douchen, of een beetje poedelen met een washandje, met wat milde zeep. Ik ben niet vies van afzien, maar koud douchen is voor mij de hel op aarde. Ik blijf de hele dag in een soort onderkoelde staat, mijn lichaam heeft de grootste moeite om zichzelf warm te houden. Daarom ben ik voor een praktische oplossing gegaan. Ik douche minder vaak en minder heet. Op woensdag en op zondag, om precies te zijn. Dan was ik meteen mijn haar en scheer ik hier en daar wat haartjes weg. Dagcrème gebruik ik als ik me met heet water gedoucht heb, maar ook omdat er SPF 15 tegen de zon in zit, zodat ik niet verbrand. Op reis neemt de SPF 50-zonnebrandcrème de functie van de dagcrème over.

Ik weet dat je zeep, shampoo, zonnebrandcrème, dagcrème en tandpasta zelf kunt maken. Bij kruidencursussen heb ik wel eens het een en ander geleerd, en ik stond een keer blokken zeep au bain marie te smelten in een grote pan. Maar ik ben nooit echt onder de indruk geweest van mijn eigen kookkunsten. Ik bespaar mezelf de frustratie van alles zelf willen maken, en probeer in plaats daarvan zo min mogelijk te gebruiken en biologisch afbreekbare dingen te kopen in zo groot mogelijke verpakkingen.

Scheren
Scheren vind ik een leuk en raar onderwerp. Gelukkig voor mij was scheren cool in de 90’s en 00’s, maar nu niet meer. Een beetje feminist doet het niet. Een beetje milieuactivist koopt geen wegwerpmesjes. Een outdoorfanaat is er ronduit te lui voor. Ik hoor vooral in die laatste categorie, en werk thuis de boel minimalistisch bij. Mijn groene hart heeft me overgehaald om een echt scheermes te kopen, waarvan je alleen het metalen scheerplaatje af en toe vervangt. En vanwege mijn feministische hart heb ik nooit mijn benen geschoren. Ik voelde me daar tot voor kort erg ongemakkelijk bij, dus had ik altijd een lange broek aan. Nu ik meer vrouwen met ongeschoren benen zie, begint dat te veranderen.

Zie hieronder mijn scheermes voor echte mannen. Werkt net zo makkelijk als een wegwerpmesje. Ik gebruik hem gewoon onder de douche zonder scheerschuim. De enige extra moeite is dat je hem goed moet afdrogen, anders gaat het mesje roesten. Nouja, dat heb ik er dan wel voor over.

9200000109319331

Milieuvriendelijk menstrueren
Het menstruatiegebeuren vind ik nog een uitdaging. Tampons en maandverband zorgen voor een hoop afval. Waar heel Nederland wegloopt met de menstruatiecup, vind ik het een onding. Misschien moet ik wat meer oefenen, maar dat komt er niet van omdat ik ook hier weer een tussenoplossing heb bedacht. Buiten de deur gebruik ik tampons, in huis gebruik ik wasbaar maandverband. Dat gaat aan het einde van de week in de wasmachine, en komt er weer schoon uit.

Lekker badderen
In essentie wil ik een sterk en gezond lichaam en me fris voelen. Ook op reis merk ik dat ik na een paar dagen aan een douche toe ben. Toen ik door Australië fietste, was ik steeds plakkerig van het zweet. Een duik in zee was niet echt verfrissend vanwege het zoute water. Tijdens de wintertrektocht op de Hardangervidda was ik ongesteld. Een beetje zweet van mijn rug wassen met een handje sneeuw was te doen, maar voor een uitgebreid schoonmaakritueel was het te koud. Na vier dagen stonk ik en had ik een douche nodig. Afgelopen winter had ik in Zweden hetzelfde probleem (ongesteld zijn tijdens winterhikes is mijn ding). Daar maakte ik dankbaar gebruik van de mountain shower: douchen met kommetjes warm water in een hete sauna. Tijdens een trektocht spoel ik ook elke ochtend de slaap uit mijn gezicht, of ga ik een beetje poedelen in een rivier.

De reistoilettas is het minimum in een natuurlijke wereld, mijn badkamer is het minimum in een werkend stadsleven.

 

 

 


6 thoughts on “De minimalistische badkamer

 1. Wat mooi gezegd, dat zelfvertrouwen het begin is van een minimalistisch en sober leven! Ik denk dat voor alle levenswijzen geldt die afwijken van de norm.

  Over kleding: Synthetisch materiaal kan vaak niet ademen en je gaat er gauw in zweten en stinken.
  Deo: ik heb dit jaar uitgevonden dat ik ook wat mineraalzout onder mijn oksels kan wrijven. Is te koop als roze hymalayazout. Bij mij werkt het goed ben de hele dag geurloos en die zak daar foe ik jaren mee.

  Groet!
  Alowieke

 2. Als ik dit lees, dan krijg ik zin om samen te gaan make-uppen, en een jurkje en hoge hakken uit te lenen! :P Maar vind het knap dat je steeds minimalistischer leeft en dat deelt!

 3. Hey Miek!

  Altijd fijn om anderen te “zien” struggelen, als in dat ik niet de enige ben :p

  Wat een dilemma’s hè, milieu bewust willen leven. Ik balanceer de hele tijd tussen heel bewust en goed leven, blokken haarzeep bestellen enzo. En ahhhh ik wordt er gek van, werkt niet, wat een gedoe, hoppa fles shampoo in de boodschappen kar.
  Ik heb de hele zomer m’n benen niet geschoren maar naar een bruiloft durfde ik niet zonder geschoren benen. En een korte broek bleef ook wel een dingetje. En dat terwijl ik een broertje dood heb aan mode en trends en me er eigenlijk niets van wil aantrekken.

  Ik kwam laatst een tandenborstel tegen, gewoon bij Kruidvat. Van gerycled plastic, bio borstel (zacht en niet te groot!) En in een pulp verpakking. Ook voor kids. Fien was over the moon met haar pulppaarse geryclede borstel 🎉

  Ben je bekend met het Ecozone wasei? Echt ideaal, een zo’n ei doe je 70 wassen mee, nooit meer gedoe met wasmiddelen. En als ie leegraakt doe je er nieuwe korrels in. Plus goed voor het milieu. Ik lijk wel een verkoper 😂 Maar het is echt heel chill.

  Groetjes! X Marit

  1. Hey! :D Wat leuk om te horen dat je er ook zo mee bezig bent. Ik heb de tandenborstel idd ook gevonden! Dat ei klinkt ideaal. Leuk!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s