Minimalisme

Minimalisme is populair geworden. De media lopen over van ontspullen en onthaasten. Met de simpele boodschap: minder bezitten en minder moeten is meer leven. Het heeft levens getransformeerd, mensen bevrijd maar ook een hoop kritiek gezaaid. Want wat voor de één een bewuste manier van leven is, is voor de ander een elitaire hobby.

Voor mij is minimalisme een populaire term voor leven in eenvoud:

  • Niet meer gebruiken of bezitten dan wat je nodig hebt
  • Je geld en tijd besteden aan wat je echt belangrijk vindt
  • Zodat je de wereld en jezelf niet onnodig belast
  • En er ruimte ontstaat voor magie (het gevoel dat je leeft)

Zo min mogelijk bezitten

Minimalisme is geen wedstrijd om zo min mogelijk te bezitten en ook geen afwijzing van alle nuttige dingen die onze economie produceert. Het gaat over zelf nadenken wat je nodig hebt, in plaats van je te laten conditioneren door waarden, normen, media en de reclame-industrie. Dat is bevrijdend. En een hele directe en eenvoudige manier om iets tegen milieuvervuiling en massaproductie te doen. 

d92cc-dsc01772
Genieten van de zon op een koude winterdag in het Ruhrgebied

Tijd en geld

Het is een illusie dat minimalisten tijd en geld overhouden. Minimalisten besteden hun tijd en geld anders. Ze kopen vrijheid, inspiratie en spullen die misschien duurder zijn maar langer meegaan. Bij mij gaat bijvoorbeeld een groot deel van mijn inkomen naar extra aflossing van mijn huis. Mijn maandlasten worden steeds lager, zodat ik van een klein inkomen rond kan komen. Zo houd ik geld over voor trektochten, opleidingen en buitensportuitrusting. Mijn vrije uren zitten vol met buitenleven, want daar vind ik rust, betekenis en verbinding met anderen.

DSCF9295
Genieten van de zon op een koude najaarsdag in de Alpen (foto door Erik)

Duurzaam geluk

Minimalisten geven niet zomaar dingen op, ze verwachten er iets voor terug: duurzaam geluk. Niemand wordt gelukkig van de gapende leegte die achterblijft nadat je je huis ontspuld hebt. Het is verbonden met zelfontwikkeling en bewustwording. Uit de leegte komen antwoorden en inspiratie. Niet voor niets leven kluizenaars, pelgrims, kloosterlingen en ontdekkingsreizigers al duizenden jaren volgens eenvoudige leefregels. Minimalisme is niet nieuw. Het is populair omdat bewustwording zo mainstream geworden is. Wie bewuster gaat leven, wordt vanzelf minimalist. En wie minimalist wordt, gaat vanzelf bewuster leven.

IMG_20190413_091536
Genieten van de zon op een koude winterdag in Nederland

Een gedachte over “Minimalisme

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: