Een huis bouwen

We zijn een huis aan het ontwerpen, van hout, misschien van stro. Een klein ding met een dak erop en zonnepanelen omdat we van het gas af moeten.

Met het coronagebeuren zijn er drie mogelijkheden die mensen zoals wij gezellig samen kunnen doen:

  1. Rondjes om het huis fietsen en wachten tot we weer legaal buiten mogen slapen;
  2. Tuinieren;
  3. Nieuwe plannen maken.

Nummer 1 hebben we al wel uitgeput. Tuinieren doen we ook vol overgave. We hebben een bak van oude kastplanken getimmerd waar een paar radijsjes en wat sla inpassen, dus we zijn bijna zelfvoorzienend in ons voedsel.

DSCF0937
Plantenbak timmeren

In mijn eentje vermaak ik me ook prima. Na de onrust van de eerste weken lukt het weer om geconcentreerd verder te werken aan mijn boek (die waar ik al twee jaar mee bezig ben, ja). En ik maak meer muziek dan normaal, dus ik heb alle fluiten uit de kast gehaald en er een fraai lenteboeket van gemaakt.

Ik kom helemaal bij. Thuiswerken is echt mijn ding. Toen ik deze week een keer naar kantoor moest, voelde ik dat pas goed. Er zijn een hoop prikkels weggevallen, van het fietsen door Rotterdam en van de kantoortuin. Normaal kost met mensen afspreken me heel veel energie. Nu merk ik dat ik er zin in heb, en aan het einde van de dag energie overhoud.

DSCF0907
Het fluitenboeket

In de avonduren lees ik een donker verhalenboek met fictie, non-fictie, gedichten en beeldende kunst over een (onze) instortende samenleving. Dat geeft me het romantische gevoel dat ik in een epische tijd leef waarin alles anders wordt en waar ze over honderd jaar nog over praten omdat het zo indrukwekkend was, ook al deed het wel pijn. Als de vloer lava is, is mijn binnenste een vulkaan, die met de bladzijden meeborrelt van genot. Niet dat ik het leuk vind als de wereld instort, maar ik ben gevoelig voor poëzie, en het is zo poëtisch opgeschreven dat ik er van smelt.

DSCF0974

Maar afgelopen weekend waren we ineens druk met de aardse obsessie van het huizenbouwen. Erik had een kavel gevonden, een stukje braakliggend terrein in een dorp, en 3D-tekenen ontdekt. Toen de makelaar zei dat het kavel nog vrij was, was hij niet meer te houden. En dat inspireerde mij om los te gaan op duurzaamheidsnormen, omgevingsvergunningen, welstandseisen en financiën.

We waren helemaal niet van plan om een huis te bouwen, maar soms komen dingen ineens voorbij en word je er op een plezierige manier in meegesleurd. Misschien zochten we wel afleiding van corona, of misschien was de tijd rijp, want we zoeken al een tijdje iets (we wisten niet wat) buiten de Randstad. Hoe dan ook, binnen twee dagen hadden we een plan uit de grond gestampt voor een compact en duurzaam huis van een vierkante meter of zestig. Ik wil het woord tiny house niet in de mond nemen, want voor ik het weet zit ik in een ecodorp en dat is niet zo mijn stylo. Nee, we noemen het een compact huis.

Het idee is dat het zoiets wordt als deze croft in Schotland (waar je bos en bergen ziet, moet je een Nederlandse woonwijk visualiseren):

Nu blijkt een huis bouwen niet zo simpel. Het is duur. We hebben helemaal niet zoveel geld, tenzij we veel zelf doen. Maar dat is ook mooi. Mensen hebben eeuwenlang hun eigen huizen gebouwd en voor hun grond gezorgd. Het voelt natuurlijk om er tijd in te stoppen en moeite voor te doen. Of we dat ook echt gaan doen, hangt van de komende weken af. We zijn met aannemers en ontwerpers aan het praten om er achter te komen of wat we in ons hoofd hebben wel kan.

Hier een paar schetsen van Erik:

Ondertussen groeien onze radijsjes naar het zonlicht toe alsof het een lente als alle andere is. En we zijn vooral gelukkig, merken we. Dat we ons geen zorgen hoeven te maken over onze baan, en dingen hebben om enthousiast over te zijn, en dat de muren nog niet op ons afkomen.

 

5 gedachten over “Een huis bouwen

Voeg uw reactie toe

  1. Oh wat gaaaaf zeg! Lekker plannen en bedenken. Meer info graag zodra je die hebt. Hoe duur is het dan? Waar loop je tegenaan? Wat kan wel heel makkelijk? Wat niet? Is 60m2 groot genoeg voor jullie? etc etc

    1. Ik houd je op de hoogte! T zal er om spannen of het qua kosten gaat lukken. We hebben een vrij harde bovengrens omdat we het op één salaris willen kunnen betalen. En we wonen al een tijdje op 47 m2, dat lukt goed!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: